Bazová bázeň – Vodný kefír a jeho účinky

Ak si aj ty milovník bazových nápojov, a chceš sa vyhnúť bazovému sirupu s vysokým obsahom cukru, tento recept od Pračlovečice Domky ťa určite veľmi poteší. Pokiaľ by aj nebola momentálne sezóna bazy, nevadí, na konci článku nájdeš ako na to aj bez bazy. Tak čítaj ďalej a zisti ako si takúto dobrotu pripraviť po domácky.

Vodný kefír a jeho účinky na tvoje zdravie

Pýtaš sa, čo je to vodný kefír? Ide o svieži turbo zdravý probiotický nápoj, vyrobený fermentáciou, pomocou zŕn vodného kefíru – Tibicos. Tibicos je kultúra baktérií a kvasiniek v substráte polysacharidov, ktoré si baktérie samé vyrábajú. Medzi mliečnym kefírom a vodným kefírom je veľký rozdiel. Zo zŕn mliečneho kefíru by nebolo možné pripraviť vodný kefír, pretože sú zložené z iných prospešných baktérií a kvasiniek, ktoré pre svoj rast potrebujú mlieko.

  • podporuje imunitný systém
  • obnovuje rovnováhu črevnej mikroflóry
  • pozitívne vplýva na reguláciu cukru v krvi
  • pozitívne ovplyvňuje cholesterol
  • protizápalové účinky
  • pozitívne pôsobí na kožné problémy
  • pozitívne ovplyvňuje tráviacu sústavu
  • pozitívne ovplyvňuje zdravie mozgu
Prvý problém môže byť, kde zohnať takéto zrná. Riešenie je skutočne jednoduché. Ja som zrná objednala od jedného pána na bazoši. Prišli v poriadku a kvalitné. Ak si z Bratislavy, kľudne sa o zrná podelím s tebou. Môžeš mi napísať 🙂
Nech sa páči, už sľubovaný recept na tento mega nápoj:

Potrebuješ:

  • čerstvo nazbierané bazové kvety 10ks
  • zrná vodného kefíru 200-250g
  • surový trstinový (BIO) cukor 6PL
  • voda
  • citrónová šťava podľa chuti

Náradie:

  • plastové sitko
  • sklenené uzatvárateľné flaše na hotový kefír
  • veľkú nádobu v ktorej sa bude kefír kefírovať (objem 3l)
  • bavlnená utierka a gumička/šnúrka
1. Čerstvé bazové kvety vlož do litrovej flaše. Zalej ich vodou a nasyp cukor. Množstvo kvetov záleží na tebe. Ja bazu zbožňujem, preto som natlačila do flaše toľko kvetov, koľko sa zmestilo (cca 10ks). Nechaj kvietky macerovať/namáčať pri izbovej teplote do rána.
2. Ráno sceď výluh do veľkej nádoby, v ktorej budeš pripravovať kefír. Kvietky by sem nemali ísť. Pridaj cca 1-1,5 litra vody. Do zmesy pridaj zrná vodného kefíru (približne 200-250g).
3. Nádobu prikry bavlnenou urierkou a pripevni gumičkou alebo obviaž špagátom. Je tam hlavne preto, aby do nápoja nepadal prach a špinky.
4. Nechaj 2 dni pri izbovej teplote v tme oddychovať.
5. Po fermentácii preceď nápoj do flašiek, pridaj citrónovú šťavu podľa chuti, a šup do chladničky. Nápoj by mal byť jemne perlivý. Je dôležité, aby sa flašky dali zatvoriť, inak ti z nápoja vyprchajú bubliky. Medzi viečkom a kefírom je dobré nechať 2-3 cm vzduchu.
Hotovo, mňam 🙂 Už si len užívaj famóznu chuť a zdravotné účinky.

PS: Ak nie je sezóna bazy, vôbec nevadí. Podľa podobného postupu si môžeš vyrobiť čistý, neochutený kefír. Miesto krokov 1 a 2 začneš priamo s ocukrenou vodou. Na ochutenie kefíru môžeš tiež použiť sušené ovocie, bylinky a rastlinky (mäta,…) alebo kvalitné ovocné šťavy. Ja mám dobrú skúsenosť s ananásovou šťavou. Tiež super vychytávka je kefír z kokosovej vody. Dôležité je pri fermentácii dodržiavať základný pomer, ktorý je:

100g zŕn vodného kefíru : 1 liter vody : 3PL cukru 

2 dni pri izbovej teplote odstáť

Starostlivosť o kefírové zrná

Po ukončení fermentačného procesu – precedení nápoja je dobré kefírové zrná v plastovom sitku prepláchnuť studenou vodou. Po prepláchnutí, ak ich nechceš znova použiť, vlož ich do uzatvárateľného skleneného pohára, a zalej cukrovou vodou. Na 300g zŕn dávam 2PL cukru. Je to pre to, aby zrná príliš nehladovali počas oddychu. Zrná takto uchovávaj v chladničke. Keď ich budeš chcieť znova použiť, prepláchni ich znova v sitku vodou a pokračuj v príprave nápoja.

 
ZDIEĽAJ ČLÁNOK
Top