[RECEPT] Bazová bázeň – Vodný kefír a jeho účinky

Vodný kefír

Chceš sa dozvedieť ako si vyrobiť vodný kefír? Alebo si milovník bazových nápojov, a chceš sa vyhnúť bazovému sirupu s vysokým obsahom cukru? Tento recept od Pračlovečice Domky ťa určite veľmi poteší. Čítaj ďalej a zisti ako si takýto chutný a osviežujúci nápoj pripraviť po domácky.

Vodný kefír a jeho účinky na tvoje zdravie

Pýtaš sa, čo je to vodný kefír? Ide o svieži turbo zdravý probiotický nápoj, vyrobený fermentáciou, pomocou zŕn vodného kefíru – Tibicos. Tibicos je kultúra baktérií a kvasiniek v substráte polysacharidov, ktoré si baktérie samé vyrábajú.

Medzi mliečnym kefírom a vodným kefírom je veľký rozdiel. Zo zŕn mliečneho kefíru by nebolo možné pripraviť vodný kefír, pretože sú zložené z iných prospešných baktérií a kvasiniek, ktoré pre svoj rast potrebujú mlieko (laktózu).

Vodný kefír má mnoho benefitov:

  • podporuje imunitný systém
  • obnovuje rovnováhu črevnej mikroflóry
  • pozitívne vplýva na reguláciu cukru v krvi
  • pozitívne ovplyvňuje cholesterol
  • protizápalové účinky
  • pozitívne pôsobí na kožné problémy
  • pozitívne ovplyvňuje tráviacu sústavu
  • pozitívne ovplyvňuje zdravie mozgu
Prvý problém môže byť, kde zohnať takéto zrná. Riešenie je skutočne jednoduché. Ja som zrná objednala od náhodného človeka na bazoši. Prišli v poriadku a kvalitné. Ak si z Bratislavy, kľudne sa s tebou o zrná podelím. Môžeš mi napísať na mail 🙂

Ako si vyrobiť vodný kefír s bazou

Suroviny:

  • čerstvo nazbierané bazové kvety 10ks
  • zrná vodného kefíru 200-250g
  • surový trstinový (BIO) cukor 6PL
  • voda
  • citrónová šťava podľa chuti

Náradie:

  • plastové sitko
  • sklenené uzatvárateľné flaše na hotový kefír
  • veľkú nádobu v ktorej sa bude kefír fermentovať (objem 3l)
  • bavlnená utierka a gumička/šnúrka

Postup:

1. Čerstvé bazové kvety vlož do litrovej flaše. Zalej ich vodou a nasyp cukor. Množstvo kvetov záleží na tebe. Ja bazu zbožňujem, preto som natlačila do flaše toľko kvetov, koľko sa zmestilo (cca 10ks). Nechaj kvietky macerovať/namáčať pri izbovej teplote do rána.

2. Ráno sceď výluh do veľkej nádoby, v ktorej budeš pripravovať kefír. Kvietky by sem nemali ísť. Pridaj cca 1-1,5 litra vody. Do zmesy pridaj zrná vodného kefíru (približne 200-250g).

3. Nádobu prikry bavlnenou utierkou a pripevni gumičkou alebo obviaž špagátom. Je tam hlavne preto, aby do nápoja nepadal prach a špinky.

4. Nechaj 2 dni pri izbovej teplote v tme oddychovať.

5. Po fermentácii preceď nápoj do flašiek, pridaj citrónovú šťavu podľa chuti, a šup do chladničky. Nápoj by mal byť jemne perlivý. Je dôležité, aby sa flašky dali zatvoriť, inak ti z nápoja vyprchajú bublinky. Medzi viečkom a kefírom je dobré nechať 2-3 cm vzduchu.

Hotovo, mňam 🙂 Už si len užívaj famóznu chuť a zdravotné účinky.

Ako vyrobiť samotný vodný kefír

Ak nie je sezóna bazy, vôbec nevadí. Podľa podobného postupu si môžeš vyrobiť čistý, neochutený kefír. Miesto krokov 1 a 2 začneš priamo s ocukrenou vodou. Na ochutenie kefíru môžeš tiež použiť sušené ovocie, bylinky a rastlinky (mäta,…) alebo kvalitné ovocné šťavy. Ja mám dobrú skúsenosť s ananásovou šťavou.

Tiež super vychytávka je kefír z kokosovej vody. Dôležité je pri fermentácii dodržiavať základný pomer, ktorý je:

100g zŕn vodného kefíru : 1 liter vody : 3PL cukru 

2 dni pri izbovej teplote odstáť

Starostlivosť o kefírové zrná

Po ukončení fermentačného procesu (precedení nápoja) je dobré kefírové zrná v plastovom sitku prepláchnuť studenou vodou. Po prepláchnutí, ak ich nechceš znova použiť, tak ich vlož do uzatvárateľného skleneného pohára a zalej cukrovou vodou.

Na 300g zŕn dávam 2PL cukru. Je to pre to, aby zrná príliš nehladovali počas oddychu. Zrná takto uchovávaj v chladničke. Keď ich budeš chcieť znova použiť, prepláchni ich znova v sitku vodou a pokračuj v príprave nápoja podľa návodu.

ZDIEĽAJ ČLÁNOK

Diskusia

  1. Gomez says:

    Paradicka, dobra vec. :+1:

  2. Kika says:

    V prípade že by som chcela pridať ovocnú štavu, koľko jej treba na liter?

  3. Údajne by mal byť obsah alkoholu veľmi malý, až zanedbateľný. Je možné, že z neho nafúkaš, ak ho budeš piť priamo pred meraním, no osobne by som sa toho nebál. A nebál by som sa ho dávať ani svojim deťom od určitého veku (povedzme 2 roky).

Pokračuj v diskusií na forum.modernypraclovek.sk

1 viac odpoveď

Účastníci

Top