Keďže čučoriedková sezóna je v plnom prúde a Pračlovek ju chce využiť naplno, v dnešnom recepte som sa rozhodol ukázať ti jednu z možností, ako si z nich pripraviť veľmi jednoduchý a mega-chutný šejk.
Táto pochúťka je, ako vždy, plná super tukov, obsahuje primeranú dávku najkvalitnejších bielkovín a samozrejme je nabitá výživou. Predstavujem ti čučovajčis.
Názov „vajčis“ vznikol ešte za čias, kedy som začínal do svojich šejkov pridávať surové vajíčka, ktoré tvoria jednu z najhlavnejších a zároveň najnepochopenejších ingrediencií.
Keď niekomu poviem, že jem surové vajcia, tak si ma väčšinou predstavia ako Rockyho ráno pri chladničke, ako ich rozbijem všetky do pohára a s udereným výrazom v tvári ich pošlem dolu krkom, pričom tie, ktoré sú už v žalúdku a tie, čo sú ešte v pohári tvoria jednu dlhú slizkú hmotu.
Takýmto ľuďom chyba kreativita. Pozri sa na obrázok vyššie. Vyzerá to nechutne? Podľa mňa určite nie. A poviem ti, chutí to určite lepšie ako raw vegan smútičko za 7€ z hipsta-baru, alebo milkšejk z mekáča, ktorého zoznam ingrediencií je dlhší ako biblia a obsahuje snáď aj rozpúšťadlo naschnutého hmyzu na čelné sklo.
Skrátka, okrem toho, že je mega-výživný, je aj mega-chutný. Okrem iného za to vďačí aj poriadnej dávke tukov a samozrejme kvalitným ingrediencíám.
Z nasledovných vytvoríš cca 2 dávky:
Ingrediencie
- 300g divých čučoriedok
- 5 vajejčných žĺtok*
- kokomaslo**
- 1 odmerka (30g) proteínu (srvátkový koncentrát bez príchute)
- 2čl medu
- škorica
- kakao
* UPDATE 2022: V dnešnej dobe už nekonzumujem surové vaječné bielka, kvôli avidínu. Viac o tom sa dozvieš v knihe Výživa Pračloveka.
** Kokomaslo je pojem, ktorý som zaviedol v Kuchyni Pračloveka a je to jednoducho roztopený zmiešaný kokosový olej a maslo. V tomto prípade som použil cca 50g masla zo sladkej smotany (Kerrygold), asi 2PL kokosáču (samozrejme panenského bio oleja) a 2PL MCT oleja.
Postup
- Kokomaslo nechaj roztopiť, kým ostatné ingrediencie nahádžeš do nádoby kuchynského mixéra.
- Tesne pred mixovaním pridáš kokomaslo a už iba stlačíš gombík a čakáš cca 30 sekúnd. Voilá.
Viac o recepte
Čučoriedky
Čučoriedky všeobecne patria medzi potraviny s najvyššou hodnotou ORAC na svete. Znamená to, že majú brutálne vysokú antioxidačnú kapacitu. Okrem iného majú slušnú dávku vitamínu C a K a obsahujú luteín a zeaxantín, ktoré chránia tvoje oči.
Ich výnimočná schopnosť neutralizovať oxidačné procesy ich robí jednou z najlepších potravín na spomalenie starnutia. Okrem toho výrazne napomáhajú mozgovej činnosti. Ja osobne som si všimol konkrétne z tohto receptu celkom slušný boost, s ktorým som nevedel prestať pracovať asi 3 hodiny po jeho konzumácií.
Tiež sú silným bojovníkom proti rakovine a vlastne asi každej známej chorobe. Obzvlášť to platí pre divé čučoriedky, ktoré nepodľahli neduhom šľachtenia (a pesticídov). Rozoznáš ich tak, že majú malé bobuľky a veľmi výrazne farbia. Určite odporúčam ich teraz nakúpiť vo veľkom a zamraziť na zimu. Ja som už začal.
Ostatné prísady
Ku kognitívnemu boostu, ktorý som zažil z tohto šejku mohlo veľmi výrazne pomôcť aj kakao, ktoré je ešte vyššie v rebríčku hodnôt ORAC ako čučoriedky. Okrem toho, že má celkovo povzbudivé účinky, napomáha aj mozgovej činnosti a zlepšuje náladu.
Rovnako to mohol byť aj MCT olej, ktorý poskytuje rýchlu energiu pre mozog, alebo cholín, ktorý je vo vysokej miere zastúpený vo vaječnom žĺtku (obzvlášť v surovom). Každá jedna z prísad v tomto šejku sa vlastne dá považovať za superpotravinu, pokiaľ si ju obstaráš z poctivého zdroja:
- maslo od kráv, ktoré sa pásli na lúke a neboli kŕmené hormónmi a geneticky modifikovaným zrnom
- nepasterizovaný a nefiltrovaný med od včelára a nie maskovaný glukózový sirup, alebo mŕtva cukrová hmota z bežného obchodu
- vajíčka od sliepok z voľného výbehu a nie od chorých sliepok, ktoré slnko nikdy ani nevideli
- cejlónska škorica a nie lacná cassia, ktorá je vo väčšom množstve vyslovene toxická
- surové bio kakao. ktoré nebolo zbavené antioxidantov pri pražení
- a tak ďalej… snáď sa chápeme.
Ak potrebuješ pomoc pri výbere ingrediencií a veľa ďalšej inšpirácie do svojej kuchyne, odporúčam ti zvážiť moju publikáciu Kuchyňa Pračloveka. Tá okrem iného obsahuje aj všeobecný postup pri výrobe šejkov ako je tento.