mariano

Zakladateľ No Will No Skill a NWNS Academy, autor publikácií Princípy Pračloveka a Kuchyňa Pračloveka

Som moderný pračlovek posadnutý neustálym zlepšovaním samého seba. Či už ide o zdravie, kondíciu, efektivitu práce, výkon mozgu alebo stav mysle, neustále hľadám spôsoby ako ich vylepšiť a zvýšiť tak kvalitu svojho života.

Mojim poslaním je tieto poznatky šíriť do sveta a pomáhať ľuďom byť lepší ako včera – okrem iného prostredníctvom tohto blogu a našej pohybovej Akadémie. Ak ma chceš spoznať, prečítaj si niečo o mne.

Comments (9)

  1. Ahoj Marian, kúpili sme s manželkou pomalý hrniec s automatikou. Chcem sa ta opýtať, na akej teplote robíš jednotlivé druhy vývarov? Alebo používaš jednu teplotu na všetky druhy mäsa a kostí a meníš len dĺžku varenia vývaru?

    1. Ahoj. Popravde, náš hrniec nie je veľmi sofistikovaný a neviem aká tam je teplota. Čiže varím na „low“ teplote 😀 Kosti varím v tomto období zvyčajne okolo 36 hodín (ráno nahodím, na druhý deň večer vyberám), kura iba 6-8 (ráno nahodím, podvečer už jeme)

  2. Stáva sa mi , že v tomto pomalom hrnci keď vytiahnem mrkvu je bez chuti až horkastá, v normálnom je sladká , ako je to možné ?

    1. Ako často sa to stáva oproti bežnému vareniu? Moja skúsenosť je taká, že záleží od konkrétnej mrkvy a samotné varenie nespôsobuje zhorknutie (pravdepodobne bola horká už predtým). Záleží skôr od toho, ako bola mrkva pestovaná, zbieraná a skladovaná…

  3. vyskúšané a musím uznať, že tá polievka je fantastická. mäso odpadáva od kostí, zelenina však rozvarená nie je a jej chuť je zachovaná (s tým som mal problém v klasickom aj tlakovom hrnci) toto je pre mňa nesporne najpraktickejší článok a motivoval ma využiť ten darovaný hrniec, pretože som ho založil niekam ako nepoužiteľný. a bonus ? netreba pri tom stáť, nikdy to nevykypí a v kľude sa varí 20-30 h, koľko treba. môj favorit sú 2-3 bravčové špikové kosti, z toho je tá polievka ako rôsol. vďaka ešte raz za článok.

  4. Ja by som sa chcel opýtať ako je to s baktériami ? Na akú teplotu sa zohreje jedlo pri príprave v takomto hrnci ? ak sú na mäse baktérie zničia sa varením ? Taktiež by ma zaujímala aj odpoveď na otázku položenú predo mnou. Vďaka

    1. Keďže ide vodu, ktorá sa varí, resp. pomaly buble, teplota bude väčšinu času odhadom niekde okolo 95°C. Táto teplota je pre väčšinu baktérií nezlúčiteľná so životom 🙂

  5. Dobrý deň, celkom zaujímavý článok. A môžem sa opýtať na nejaký vedecký zdroj ohľadom tejto skutočnosti? (v prípade nedostatku bielkovín môže dostatok želatíny znížiť odbúravanie svalov za účelom glukoneogenézy (tvorby glykogénu za účelom jeho využitia ako zdroja energie).

    1. Tento fakt (alebo hypotéza, v rámci ľudského tela človek nikdy nevie) je vytiahnutý z tohto článku:

      http://www.westonaprice.org/health-topics/why-broth-is-beautiful-essential-roles-for-proline-glycine-and-gelatin/

      Konkr:
      One reason gelatin was recommended so highly for malnourished individuals was that it diminishes the amount of complete protein needed by the body. The “sparing” effects of gelatin on protein were of particular interest to many early researchers. By “sparing protein,” they meant that the body is less likely to cannabilize the protein stored in its own muscles, a common occurrence during fasting or during rapid weight loss from illness. Gelatin thus helps keep the body in what today’s nutritionists call “nitrogen balance.” As Carl Voit, a researcher who spent ten years studying gelatin, wrote in 1872, “By being itself decomposed, it prevented the breakdown of protein in the body and thus exerted its remarkable sparing powers.” He found that gelatin alone, however, was not able to build up protein supplies in the body.35

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

RADY PRAČLOVEKA

Desatoro_suplementy-trans-250

Pridaj sa ku vyše 4000 praľuďom, ktorí odberajú newsletter Rady Pračloveka a stiahni si ebooky Desatoro Prikázaní a Suplementačný Poradca Moderného Pračloveka úplne zadarmo.

Viac info nájdeš TU

Žiadny spam. Odhlásiť.sa môžeš kedykoľvek. Powered by ConvertKit