Pračlovečí Quiche

Dnes ti pračlovečica Domka v spolupráci s našim veľmi dobrým priateľom, Pračlovekom Rikim, prináša mňamózny recept na quiche – niečo ako slaný koláč. Je to jeden z tých receptov, ktorý si môžeš veľmi ľahko prispôsobiť a neustále ho obmieňať. Verím, že ti bude zakaždým chutiť.

(D) Nedávno som mala možnosť ochutnať vynikajúci a výživný quiche z kuchyne pračloveka Rikiho. Moje chuťové bunky sa potešili natoľko, že som zatúžila podeliť sa s tebou o túto dobrotu. Spolu s Rikim sme teda pripravili tento recept na bezlepkový výživný jednoduchý quiche. Verím, že si pochutnáš aspoň tak, ako my 🙂

Ingrediencie

  •          1 veľký batát
  •          ½ – 1 červená cibuľa
  •          1 zväzok zelenej špargle
  •          8 vajec
  •          1/2 hrnčeka plnotučného mlieka/smotany na varenie
  •          1/2 hrnčeka nastrúhaného syra (cheddar, mozzarella,…)
  •          1/4 hrnčeka kozieho syra
  •          5 plátkov Schwarzwaldskej šunky
  •          soľ,  korenie a bylinky
  •          ghee maslo/živočíšna masť

Postup

  1.        Batát očisti a nakrájaj na tenké plátky (asi 3-4 mm).
  2.        Plátky vyskladaj na dno nádoby na pečenie. So skladaním začíname od stredu, akoby do špirály.
  3.        Pečieme 15-20 minút pri 180°C.
  4.        Kým sa ti batát predpeká, odkroj konce špargle, a potom ju nakrájaj na malé 1-2 cm kúsky (špičky špargle dĺžky asi 5-6 cm často odkladáme a neskôr ich poukladáme na vrch quiche-u).
  5.        Na stredne horúcu panvicu daj za lyžicu ghee, pridaj nakrájanú cibuľku a nechaj ju chvíľu vypotiť (netreba viac ako 2 minútky, no môžeš ju aj trošku skaramelizovať, nič tým nepokazíš).
  6.        Na panvicu pridaj kúsky špargle, nechaj spoločne s cibuľkou osmahnúť (ďalšia minútka/dve) a pridaj korenie a soľ podla chuti. Nezabúdaj, že syr podla tvojho výberu môže byť tiež slaný, a tak isto aj šunka. Dosoliť môžeš aj hotové jedlo.
  7.        Zatiaľ v miske vymiešaj vajcia, nastrúhaný syr, kúsky kozieho syra a smotanu.
  8.        Zmes vajec a syra daj na cibuľku so špargľou na panvicu a tam premiešaj. Alternatívne môžeš zmes priamo naliať do pekáča na batáty a na vrch rovnomerne nasypať špargľu s cibuľou.
  9.        Na vrch natrhaj šunku, dozdob špičkami špargle a šup s tým do predhriatej rúry na 180 °C. Pečieme až kým vrch nazlatne a stred quiche-u spevnie (zväčša to je do 30-40 minút hotové v obyčajnej elektrickej rúre).

PS od Rikiho: Sisik (priateľka) rada zdobí, tak keď varíme spolu, odkladám jej osminy z červenej cibule, čo tiež ukladá na vrch quiche, aby to bolo ešte farebnejšie. Kúsky špargle môžeš omotať schwarzwaldskou šunkou a ukladať ich na vrch. Prakticky sa s tým môžeš hrať do nekonečna a na miesto špargle použiť čokoľvek, čo chladnička dá. Batáty môžeš tiež nahradiť koreňovou zeleninou (mrkva, petržlen, zeler,…). Čo sa týka korenia, ja pridávam aj kurkumu alebo curry. Môžeš použiť aj bylinky, konkrétne provensálske (či už mix, alebo jednotlivo, zaleží od gusta). Je to super basic recept ktorý je kompatibilný s “čokoľveknájdemvchladničke” štýlom varenia 🙂

PS od Domky: ak máš svoj obľúbený pračlovečí recept, na ktorom si vždy ráz zmlsneš, bola by škoda nechávať si ho sám pre seba. Ak by si mal chuť podeliť sa oň s ostatnými členmi pračlovečej komunity, budem rada, ak mi recept zo svojej dielne napíšeš do mailu, a možno sa aj tvoj recept ocitne na blogu. Svoje nápady posielaj na kontakt@modernypraclovek.sk. Dobrú chuť!

ZDIEĽAJ ČLÁNOK
Top