Ghee maslo: ako (a prečo) si ho vyrobiť

Prepustené maslo – ghee je čistým maslovým tukom bez laktózy a mliečnej bielkoviny. Má vysokú teplotnú stabilitu a výbornú, jemne orieškovú chuť. Podporuje tráviaci trakt, zmierňuje zápaly, obsahuje vysoký podiel CLA a K2 (ak je pripravené z masla od kravičiek z lúky), a má vysoký obsah vitamínov A, D a E. Ide o parádny zdroj tukov a vitamínov. Už sa ti naň zbiehajú slinky? Čítaj ďalej, a dozvieš sa, ako si vyrobiť ghee maslo doma.

Pomôcky a suroviny

Na lahodné ghee maslo potrebuješ:

  • 1/2 kg – 1 kg kvalitného masla (ideálne od kravičiek pasúcich sa na lúke napr. Kerrygold)
  • hrniec
  • drevenú varešku
  • čisté sklenené nádoby na masielko (zaváraninové poháre a pod.)
  • kovové sitko/jemnú bavlnenú tkaninu

Čas prípravy: 40-60 minút (čím viac masla, tým to trvá dlhšie)

Postup prípravy

1. Vlož masielko do hrnca, začni ohrievať na miernom plameni. Zatiaľ stačí premiešať iba sem-tam. Keď je maslo roztopené, daj plameň na minimum a miešaj. Maslo je tekuté, zlatistej farby a spokojne buble.
recept ghee maslo

2. Keď sa na povrchu začne tvoriť pena, pozbieraj ju sitkom.

3. Miešaj ďalej a vychutnávaj si lahodnú vôňu. Potrvá to 30-40 minút (čas záleží od množstva masla, viac masla = dlhší čas). V tejto fáze miešania sa z masla odparuje voda, maslo zmenší svoj objem a začne sa pomaly oddelovať bielkovina

4. Bielkovina sa zráža do bielych kúskov, a maslo začne chytať nádhernú zlatú farbu, zretelne vidno, ako sa oddeľuje maslový olej. Teraz treba miešať trošku menej, a nechaj kúsky bielkoviny mierne pripiecť o spodok hrnca, určite ich ale nenechaj spáliť. Jednoducho sem-tam premiešaj, a poriadne pritom pozeraj iba do hrnca. Nastav svoje čuchové senzory na maximum a čakaj, kým bude ghee hotové. Ak necháš bielkoviny viacej opražiť, ghee bude orieškovej chute. Ja sa riadim hlavne podľa vône, keď mi vonia najlepšie, jemne orieškovo, odstavím ho z plameňa ghee maslo príprava


5. Vypni plameň a cez sitko prelej do sklenených nádob. Niekedy treba scediť na dva krát, lebo po prvom scedení sa zvyknú ešte usadiť nejaké zvyšky bielkovín. Na dôkladnejšie cedenie použi bavlnenú jemne tkanú látku. Sitko na cedenie určite nepouži plastové, pri vysokej teplote by mohlo uvolniť škodlivé látky, prípadne sa celkom roztopiť.


6. Hotové ghee maslo nechaj stuhnúť pri izbovej teplote (počas teplejších mesiacov v chladničke). Skladovať ho môžeš aj mimo chladničky (v lete radšej v chladničke). Vydrží aj niekoľko mesiacov. Pozor, aby sa ti doň nedostala voda, potom by mohlo splesnivieť.
čerstvé ghee maslo

Použitie a výhody ghee

Ghee maslo má dobrú stabilitu aj pri vysokej teplote (do 250°), a je teda výbornou surovinou na pečenie, do ryže, na dusenie zeleninky a pod., a samozrejme aj do kávičky 🙂 Na skladovanie nepotrebuje nevyhnutne chladničku, preto je výborným spoločníkom na cestovanie.

Prečo sa oplatí konzumovať prepustené maslo a venovať čas jeho výrobe?

Ghee maslo je super pre ľudí, ktorí majú silnú laktózovú intoleranciu. Na rozdiel od obyčajného masla je totiž zbavené svojej mliečnej bielkoviny a laktózy, a je pre intolerantných ľudí na laktózu bezpečné. Ak máš intoleranciu na laktózu, daj si extra záležať na dôkladnej filtrácii hotového ghee.
  •  neobsahuje mliečnu bielkovinu
  • má vysokú stabilitu pri vysokých teplotách (do 250°)
  • obsahuje vitamíny A, D, E, K2
  • vysoký obsah CLA (obsahuje ich iba ghee z masla voľne pasúcich sa kráv)
  • pozitívne pôsobí na tráviaci trakt
  • posilňuje imunitný systém
  • protizápalové účinky
 Na záver krátke video z prípravy masielka. Vidno v ňom fázu zrážania mliečnej bielkoviny (tie biele kúsky) a oddelovania sa čistého maslového oleja (popísanú v bode č.5).
 Ak ťa zaujímajú aj ďalšie návody a recepty z pračlovečej kuchyne, nájdeš ich v publikácii Kuchyňa Pračloveka.
ZDIEĽAJ ČLÁNOK
Top