mariano
Zakladateľ No Will No Skill a NWNS Academy, autor publikácií Princípy Pračloveka a Kuchyňa Pračloveka Som moderný pračlovek posadnutý neustálym zlepšovaním samého seba. Či už ide o zdravie, kondíciu, efektivitu práce, výkon mozgu alebo stav mysle, neustále hľadám spôsoby ako ich vylepšiť a zvýšiť tak kvalitu svojho života. Mojim poslaním je tieto poznatky šíriť do sveta a pomáhať ľuďom byť lepší ako včera - okrem iného prostredníctvom tohto blogu a našej pohybovej Akadémie. Ak ma chceš spoznať, prečítaj si niečo o mne.

Comments (5)

  1. Dobrý článok, možno blbá otázka, ale „ug“ sú prosím mikrogramy (mcg)? Čiže 1000 ug = 1 mg? Inak v tejto vete je možno chyba: „Zaujímavé tiež je, že ako jeden z mála vitamínov rozpustných v tukoch si ho telo ukladá v pečeni, obličkách a iných tkanivách.“ Asi tam malo byť rozpustných vo vode, či? Ďakujem

    1. Ako hovoríš, ide o mikrogramy. Upravil som to na mcg, aby to bolo jednoznačné. A máš pravdu, bola tam chyba. Myslel som „rozpustné vo vode“. Upravené 🙂

  2. Fajn clanok. Chybaju mi tu ale zdroje odkial su vsetky tieto informacie. Kedze sa jedna o velmi specificke rady (napr. presne mnozstva), tak evedenie zdrojov by clanku pridali na vierohodnosti

    1. Info som čerpal predovšetkým z Encyclopedia of Nutritional Suplements a z množstva článkov od uznávaných expertov (Mercola, Axe, Kresser, etc) dostupných na webe. DDD/RDA sú „oficiálne“, ktoré nájdeš po krátkom googlení hocikde. Podstatné je ale to, že tieto dávky odporúčam veselo prekračovať – aj z toho dôvodu, že encyklopédia (vydaná pred cca 20 rokmi) uvádza spravidla nižšie dávky aké sa odporúčajú dnes a keďže tieto dávky sa určujú na základe prevencie kritického nedostatku a nie dlhodobého zdravia. Keďže ide o vitamíny, ktoré telo ľahko vylúči (ak sú v uvedenej forme), je podľa mňa rozumné užívať ich vo väčšej dávke.

  3. Niet čo dodať. Stručné, jasné, výstižné, čo sa týka uvedených. Chýba mi medzi nimi B 17. Inak palec hore.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *