6 Najčastejších A Najhorších Potravinových Ingrediencií

Niektoré jedlá sú proste horšie ako iné. V dnešnom článku sa dozvieš čo-to o tých najväčších svinstvách, ktoré sú v takmer každej spracovanej potravine a ktorým ak sa začneš vyhýbať, určite pocítiš rozdiel.

1. FRUKTÓZA

Ovocie je zdravé. To každý vie a ani sa to nebudem snažiť poprieť. Lenže fruktóza, cukor dominantný vo väčšine ovocí, môže byť pri nadmernej konzumácii nebezpečná. Musím ale podotknúť, že ovocie nie je ani zďaleka najväčším zdrojom fruktózy. Tá sa nachádza v skoro každej spracovanej potravine, ktorú možno kúpiť v obchode, hlavne vo forme glukózovo-fruktózového sirupu (HFCS). Je sladký, veľmi lacný a pravdepodobne je jedným z top dôvodov prečo sú ľudia po celom svete tak tuční. Taktiež prispieva k mnohých chorobám ako cukrovka, nealkoholické stukovatenie pečene, atď. Pretože sa pridáva do takmer všetkých spracovaných potravín, aj ty ho zrejme prijímaš zo stravy viac ako by bolo treba.

AKO FRUKTÓZA SPÔSOBUJE NABERANIE TUKU A ĎALŠIE NEPRIAZNIVÉ VPLYVY

Fruktózu (narozdiel od glukózy) vie tvoje telo využiť výlučne na doplnenie glykokénových zásob v pečeni. Takže ak si dlhšiu dobu nehladoval, v pečeni máš glykogénu viac než dosť, a môžeš hádať kam sa v takom prípade presúva fruktóza… premieňa sa rovno na tuk. Príliš veľa fruktózy okrem toho zvyšuje tvoju hladinu cukru v krvi na lačno a znižuje inzulínovú citlivosť – schopnosť buniek prijať glukózu. Znamená to, že na rovnaký efekt bude telo potrebovať viac inzulínu. A viac inzulínu = viac tuku. Už vieš, že znížená citlivosť na inzulín nie je žiadny vtip. V najrozvinutejšej forme ju voláme cukrovkou typu 2. K tomu všetkému, proces metabolizovania fruktózy na tuk je pre pečeň tak namáhavý, že môže viesť k tzv. nealkoholickému stukovateniu pečene.

KOĽKO FRUKTÓZY BY SI MAL SKONZUMOVAŤ

Odporučená maximálna denná dávka fruktózy je okolo 15-25g. Veľa ľudí jej konzumuje nad 100, niektorí aj nad 200 gramov a možno o tom ani nevedia. Ty však už teraz vieš, že na jej množstvo si musíš dávať veľký pozor. Musíš sa vyvarovať HFCS a všetkým možným umelým zdrojom fruktózy. To znamená vyhýbanie sa limonádam, sladkostiam, cukríkom, stolovému cukru (ktorý tvorí z 50% fruktóza), atď. Neodporúčam však vzdať sa všetkého ovocia tak, ako to tvrdia niektorí odborníci na výživu. Koniec koncov, ovocie je skvelým zdrojom vitamínov a antioxidantov. Mal by si si však dať pozor na množstvo a druh ovocia, ktoré skonzumuješ.

PREČO BY SI NEMAL PIŤ DŽÚSIKY

Veľa ľudí si myslí, že pitie ovocných štiav prospieva ich zdraviu. To však nemusí byť pravda. V prvom rade, väčšina štiav z obchodov obsahuje HFCS. Tie sú úplne najhoršie zo všetkých a nemal by si ich piť vôbec. fruitjuice Ale ani doma urobený a poctivo vyšťavený džús z domácich plodov nie je nič extra. Prečo? Pretože veľká časť výživných látok, ktoré by si do tela dostal pri konzumácii celého ovocia sa pri odšťavovaní stráca. Skrátka, odhodíš to dobré, čo v ovocí je a piješ len tekutinu plnú fruktózy. Čo sa týka výživovej hodnoty, smoothies sú oveľa lepšou voľbou. Použi celé ovocie, bez toho, aby si ho šúpal. Samozrejme, že nehodíš do mixéra celý banán aj so šupou, snáď sa chápeme… Vypi svoj smoothie hneď alebo ho nalej do vzduchotesnej nádobky a ulož do chladničky. Hlavne ho vypi čím skôr. Vo všeobecnosti som však proti konzumácii kalórií z tekutín (výnimkou je len kokosový olej alebo maslo v káve/čaji).

A ČO SUŠENÉ OVOCIE?

Sušené ovocie sa považuje za zdravú potravinu. Hoci sú určite lepším snackom ako sladkosti, aj pri nich si musíš dať pozor na skonzumované množstvo. Ak sa pozrieš na tabuľku obsahu cukru v potravinách, uvidíš koľko fruktózy sa v sušenom ovocí nachádza. Je to niekoľkonásobne viac ako v čerstvom ovocí. Narozdiel od fruktózy, ďalšie živiny nie sú také odolné voči sušeniu. Nejaké síce v ovocí zostanú, ale obsah antioxidantov a vitamínov je oveľa menší ako v čerstvom ovocí. Ak už máš používať sušené ovocie, pridávaj ho do jedla len ako zvýrazňovač chute v malých množstvách, ale samotné ho nejedz. Napríklad ho môžeš pridať k orechom. Spolu tvoria super snack, no neodporúčam ti zjesť viac ako za hrsť.

KTORÉ SLADIDLÁ (NE)POUŽÍVAŤ?

Med a javorový sirup sú prírodné sladidlá, ktoré sú zdraviu prospešné. Ak chceš malú sladkú pochúťku, sú skvelou prísadou. Napriek tomu však majú vysoký obsah cukru, takže ich tiež treba pridávať s rozumom. Pri nákupe javorového sirupu sa hlavne uisti, že fakt kupuješ javorový sirup. V supermarketoch totiž nájdeš množstvo produktov prepchatých HFCS, ktoré sa tvária ako pravý javorový sirup. Rovnako je to aj s medom, ktorý pri pasterizácii stráca svoju nutričnú hodnotu a v podstate sa mení na tekutý cukor. Prírodný je vždy lepší. Stevia je prírodné sladidlo bez obsahu cukru. Ak môžeš, vyskúšaj ju. Nie každému vyhovuje. Agáve nektár môže mať až 92%-ný obsah fruktózy – od tohto „zdravého sladidla“ sa drž čo najďalej. Hnedý cukor, známy aj ako surový cukor je v podstate úplne rovnaký ako biely cukor. Obsahuje 97% sacharózy, kým biely cukor 99,9%. Nie je teda o moc lepší a mal by si sa mu vyhýbať. Okrem toho je často hnedý cukor iba prifarbený biely cukor.

2. HYDROGENOVANÉ TUKY

Tiež známe ako umelé trans tuky sú produktom (čiastočnej) hydrogenácie – procesu, pri ktorom sa premieňajú nenasýtené tuky na nasýtené, aby sa zvýšila ich stabilita a tak sa predĺžila ich životnosť. Ide o totálne umelý proces, a jeho výsledkom sú trans-mastné kyseliny, ktoré sú tvojmu telu úplne cudzie.

AKO TI TRANS TUKY NIČIA ZDRAVIE

Ak si vážiš svoje zdravie, nie je iná cesta, len sa hydrogenovaných tukov navždy zbaviť. Zvyšujú ti totiž LDL cholesterol (ten zlý) a hladinu triglyceridov a znižujú dobrý, HDL cholesterol. Časom sa ti na cievnych stenách začne usádzať povlak, začnú sa perlati upchávať cievy a tvoriť krvné zrazeniny. Zrazeniny sa môžu odtrhnúť a v momente, kedy narazia na vlásočnice v mozgu alebo srdci, začnú blokovať prítok krvi do vitálnych častí tela a spôsobia mŕtvicu alebo srdcový záchvat – infarkt. Prispievajú aj k zápalom, ktoré stoja za väčšinou súčasných ochorení.

AKO SA VYHNÚŤ TRANS TUKOM

Trans tuky sú najmä v margarínoch a spracovaných potravinách ako chipsy alebo čokoládové tyčinky, atď. Životnosť takýchto potravín sa môže pohybovať v rokoch. Až na pár výnimiek, všetko so životnosťou dlhšou ako pár dní, by si nemal konzumovať. Vždy pred náhradami masla (margarínmi) uprednostni pravé maslo. Namiesto rastlinných olejov používaj pri varení kokosový olej, ghee, maslo, sadlo, alebo iné živočíšne tuky.  Viac o hydrogenovaných tukoch si prečítaš v Návode k tukom, ktorý je súčasťou balíka Princípy Pračloveka.

3. NEFERMENTOVANÉ SÓJOVÉ PRODUKTY

Vegetariáni zbožňujú sóju kvôli jej obsahu proteínu (obsahuje všetky esenciálne amino kyseliny) a mnohí ju jedia, lebo sóju považujú za zdravú. Ale je skutočne taká zdravá? Ani zďaleka.

PREČO SA VYHÝBAŤ SÓJI

1. Sója obsahuje izoflavonoidy, čo sú látky podobné estrogénu (fytoestrogény), ktoré sója používa ako prírodné pesticídy. Ich konzumácia vedie k zvýšeným úrovniam estrogénu, ktoré spôsobujú neplodnosť, hypotyroidizmus a dokonca niektoré typy rakoviny (okrem zníženia úrovní testosterónu). Fytoestrogény sú problémom najmä v náhradách matersSoykého mlieka. Majú totiž obrovský vplyv na hladinu estrogénu u malých detí. Jedna štúdia [1] zistila, že deti kŕmené detskou výživou vyrobenou zo sóje mali 20000-krát vyššiu hladinu estrogénu v krvi ako tie, ktoré boli kŕmené materským mliekom. Čítaš správne. Dvadsať tisíc!  Ak je dieťa kŕmené výživou zo sóje, je to ako by mu denne dávali 10 antikoncepčných tabletiek. Hnus! 2. Sója má veľa kyseliny fytovej a ďalších anti-nutrientov. Slúžia ako imunitný systém rastliny – ochraňujú ju pred napadnutím baktériami, vírusmi, alebo hubami a robia ju neatraktívnou pre pasúce sa zvieratá. Kyselina fytová pri konzumácii človekom znižuje absorpciu niektorých minerálov – kalcia, magnézia, medi, železa a zinku, ktoré sú podstatné pri syntéze bielkovín, hojení rán, plodnosti, funkcii nervov a vývoji mozgu. Goitrogény, ďalšie z anti-živín obsiahnuté v sójových výrobkoch, sú známe pre schopnosť blokovať produkciu hormónov štítnej žľazy a tým spôsobovať rôzne problémy – od nedostatku energie až po rakovinu. Anti-živiny v sóji sa ničia pri procese kvasenia. 3. Väčšina sóje je geneticky modifikovaná. O geneticky modifikovaných potravinách si možno povieme niekedy inokedy. Výborným zdrojom informácii v tejto oblasti je stránka všetko o GMO, ktorú vytvoril Martin Chudý. Nie všetky sójové produkty sú zlé. Mal by si jesť len kvasené potraviny, ako napríklad tradičné japonské jedlá (tempeh, natto, miso, atď.) a kvalitnú sójovú omáčku (je jej ako šafranu). Vymenované potraviny sú nie len bezpečné, ale dokonca majú veľa zdravotných benefitov. Navyše, pomôžu ti vypestovať si zdravé črevné baktérie, ktoré napomáhajú zlepšeniu imunitného systému. O tom si povieme čoskoro.

4. GLUTAMAN SODNÝ

Glutaman sodný, označovaný aj ako MSG, je jednou z najtoxickejších potravinových prísad dnešnej doby. Pridáva sa do väčšiny spracovaných potravín na zlepšenie chute a vône. Hlavnými zdrojmi MSG sú fast foody (hlavne ázijská kuchyňa) a balené jedlá ako chipsy, krekry, polievky (instantné a bujóny), lunchmeaty, hot dogy, šalátové dressingy, atď. MSG ako také nemá nejakú výraznejšiu chuť, ale jedlá vďaka nemu dostávajú bohatšiu chuť. Toto spôsobuje chuť zvaná umami a ide iba o „oklamanie jazyka“.

ČO JE UMAMI?

Popri štyroch základných chutiach – sladká, trpká, kyslá a slaná – existuje aj málo známa piata – umami. Tvoj jazyk má receptor pre glutamát, ktorý je zdrojom spomínanej chute. Glutamáty sa prirodzene nachádzajú v hríboch, parmezáne, rajčinách, kysnutých sójových produktoch a ďalších jedlách. V týchto prípadoch ale ide o viazaný D-glutamát, ktorý je neškodný.

VEDĽAJŠIE ÚČINKY MSG

MSG je podľa US Food and Drug administration oficiálne kategorizovaný ako „všeobecne považovaný za bezpečný“. Zároveň ale spôsobuje vedľajšie účinky. Medzi tie krátkodobé patria:

  • bolesti hlavy
  • stuhnutosť
  • slabosť a ospalosť
  • závraty
  • búšenie srdca
  • vracanie a nevoľnosť
  • vyrážky na koži

To však nie je všetko. MSG zhoršuje dýchacie problémy u ľudí s astmou. Je tiež známym excitotoxínom, ktorý dráždi tvoje nervové bunky až do takej miery, že môže spôsobiť ich trvalé poškodenie alebo smrť. To je spojené s neurologickými poruchami, od porúch učenia až po Alzheimerovu či Parkinsonovu chorobu, poškodenia zraku alebo depresie. Mne sa nezdá až tak bezpečný, čo myslíš? 

MSG A OBEZITA

MSG priamo spôsobuje obezitu. Keď vedci skúmajú obezitu u potkanov, používajú MSG na to, aby potkany priberali na váhe [2]. Tieto potom nazývajú MSG-indukovanými obéznymi potkanmi (MSG induced obese rats). Potkany sa využívajú pri výskumoch najmä z toho dôvodu, že majú podobný genóm ako ľudia. Takže ak z niečoho nadmerne priberie potkan, pravdepodobne to bude mať podobný efekt aj na človeka.msg Dôvodom tohto by mohol byť fakt, že takéto potkany sa stávajú odolnými voči leptínu. Leptín je zodpovedný za kontrolu apetítu a odolnosť voči nemu spôsobuje vo väčšine prípadov obezitu. MSG tiež vyvoláva inzulínovú odozvu, čomu sa moderný pračlovek snaží väčšinu dňa vyhnúť.

AKO SA VYHNÚŤ MSG

Keďže je vo väčšine balených potravín, vyhýbanie sa MSG je ľahké. Nestačí sa vyhýbať produktom, ktoré na obale uvádzajú glutaman sodný, pretože MSG je aj v ďalších prísadách.

5. UMELÉ SLADIDLÁ

Tieto chemikálie sú v dnešnej dobe veľmi obľúbené u tých čo držia diéty. Ľudia nimi nahrádzajú cukor a myslia si, že tak robia niečo pre svoje zdravie. Žiaľ, sú veľmi ďaleko od pravdy. Všeobecne, potraviny vytvorené v laboratóriu nie sú pre tvoje telo vhodné a umelé sladidlá nie sú žiadnou výnimkou. Niektorí si možno myslia, že za tie ušetrené kalórie im to stojí. Ak si jeden z nich, tak ťa nasledovná veta asi trochu zarazí… Umelé sladidlá ti nepomôžu s ustrážením váhy.  Dokonca je to práve naopak – priberieš z nich ešte viac ako z cukru [3].  Jeden z dôvodov môže byť ten, že po konzumácií sladkého jedla bez príslušnej kalorickej hodnoty ťa tvoje telo prinúti skonzumovať viac kalórií v nasledujúcich jedlách. Tiež priamo vplývajú na to, ako tvoje telo pracuje s inzulínom – podnecujú jeho vylučovanie, coke_lightpodobne ako glukóza [4]. Mozog proste neoklameš, on si tie kalórie vypýta. Najhorší zo všetkých umelých sladidiel je aspartam. Je to excitotoxín, čiže rovnako ako MSG zabíja nervové bunky. Už pri menších dávkach môže spôsobovať bolesti hlavy, či točenie hlavy. Pri väčších dávkach môže vyvolať pocit úzkosti, či búšenie srdca. Odporúčam ti prečítať tento článok od Dr. Mercolu. Dozvieš sa akým spôsobom môže aspartam spôsobiť napríklad slepotu, poškodenie obličiek a iných orgánov, či starú dobrú rakovinu. Odporúčam ti vyhýbať sa mu ako moru. Sukralóza, acesulfam draselný a ostatné tiež nie sú žiadne neviniatka a odporúčam ti aby si sa im vyhýbal ako sa len dá. Každý produkt, ktorý sa vystatuje tým že chutí úžasne a neobsahuje žiaden cukor s vysokou pravdepodobnosťou obsahuje umelé sladidlá. Žuvačky ich obsahujú tiež a veľmi často ide o aspartam.

6. PŠENICA

Pre väčšinu ľudí to je obrovská rana. Vysadiť pšenicu pre nich totiž znamená vysadiť väčšinu potravín, ktoré dovtedy konzumovali. No ak chceš byť naozaj zdravý a nenosiť okolo pása pneumatiku (pšeničné brucho), odporúčam ti vysadiť všetky (naozaj všetky) pšeničné produkty – vrátane chleba, croissantov, kaizeriek, či iného pečiva, cestovín, koláčikov, mafinov… proste všetkého čo obsahuje pšenicu. Prečo? Hlavným dôvodom je pšeničná bielkovina zvaná lepok. Celiatici majú v istom zmysle aj výhodu, že sa mu veľkým oblúkom musia vyhýbať. Aj keď si myslíš, že na lepok citlivý nie si, tvoje črevo si to nemyslí. Lepok totiž zväčšuje jeho priepustnosť a tak ho donúti prepúšťať do krvi látky, ktoré tam nemajú čo hľadať. Toto spôsobuje zápaly a tie už vieš kam vedú… Ďalší dôvod je nadmerná provokácia inzulínu. Pšeničné výrobky dominujú vrchným priečkam tabuliek s glykemickým indexom a ty už dobre vieš, že týmto potraviným by si sa mal vyhýbať. Pšenica dokonca priamo vplýva na tvoj mozog. Po jej natrávení sa do tvojej krvi uvoľní dávka exorfínov (sú to látky podobné morfínu). Tie majú schopnosť preniknúť cez bariéru, ktorá oddeľuje mozog a krvný obeh a následne sa naviažu na receptory morfínu. Týmto vyvolávajú príjemné pocity – podobne ako endorfíny, ktoré sa uvoľňujú pri fyzickej aktivite, akutát že tieto sú telu dodávané zvonka.bread Znie to celkom pekne, že? Problém je v tom, že sa od tohto môžeš stať doslova závislý, rovnako ako na cigaretách, alkohole, alebo heroíne. Preto má väčšina ľudí problém sa tej pšenice zbaviť a preto by si to mal urobiť čo najskôr. A je celkom jedno, či ide o celozrnnú, alebo bielu múku. Alternatívy typu kuskus, ovos, raž, kukuričná múka a podobné možno obsahujú menej lepku, ale rovnako (niektoré aj silnejšie) ovplyvňujú hladinu cukru v krvi. Ak sa bez múčnych výrobkov nezaobídeš, najlepšie urobíš ak na ne použiješ ľanovú, kokosovú, či podobnú „paleo“ múku. Ani tie ti ale neodporúčam zaradiť do jedálnička denne. Tento článok je upravený úryvok z mojej publikácie Princípy Pračloveka, dostupnej na stránke principypracloveka.sk

Referencie

1 – Prof Kenneth DR Setchell PhD , Linda Zimmer-Nechemias MS, Jinnan Cai MS, James E Heubi MD – Exposure of infants to phyto-oestrogens from soy-based infant formula 2 – Bunyan J, Murrell EA, Shah PP. – The induction of obesity in rodents by means of monosodium glutamate 3 – Fernanda de Matos Feijóa, Cíntia Reis Ballarda, Kelly Carraro Folettoa, Bruna Aparecida Melo Batistab, Alice Magagnin Nevesb, Maria Flávia Marques Ribeirob, Marcello Casaccia Bertoluci – Saccharin and aspartame, compared with sucrose, induce greater weight gain in adult Wistar rats, at similar total caloric intake levels 4 – Liang Y, Steinbach G, Maier V, Pfeiffer EF.  – The effect of artificial sweetener on insulin secretion. 1. The effect of acesulfame K on insulin secretion in the rat (studies in vivo)

ZDIEĽAJ ČLÁNOK
Top