Ranné turbo kakao

kakao

Výživa a doplnky

Teplý ranný, obzvlášť príjemne napenený nápoj môže byť parádnymi raňajkami, alebo doplnkom k raňajkám.  Pravdepodobne si už počul/a o káve s maslom. Ak sa však potrebuješ vyhnúť kávičke, alebo máš proste len chuť na zmenu, vyskúšaj kakaovú alternatívu. Ide o tak trochu iné, netradičné, super výživné a mlsné kakao. Bez mlieka a granka 🙂

Ingrediencie

Na základné kakao potrebuješ:

  • maslo od kráv pasených na lúke 1PL (príp ghee, alebo obe)
  • raw kakao 1 až 1 a 1/2ČL
  • kolagén 2ČL

Špeciálne vychytávky do kakaa:

  • tinktúry z adaptogénnych húb pre posilnenie imunity, mozgu, alebo odstresovanie (viď nižšie)
  • 1 čl kokosový cukor, alebo med na osladenie
  • C8 olej 1PL pre čistú energiu pre mozog
  • proteín 1PL pre zlepšenie regenerácie (ale aj lepšie napenenie)
  • vanilka alebo škorica na dochutenie

Postup

Nachystaj si šálku, alebo väčšiu nádobu, v ktorej budeš vedieť mixovať tyčovým mixérom. Ak máš stolový „smoothie“ mixér, môžeš použiť priamo ten. V krajnom prípade poslúži aj mini frapovač, ale vtedy nápoj nebude až taký jemný a napenený.

Do nádoby vlož maslo (my používame najradšej írske maslo), kakao, hubičky a ďalšie vychytávky podľa chuti. Zmes zalej horúcou, okolo 70°C (určite nie vriacou) vodou v množstve cca 2 dcl na dávku (máme radi veľké kakao).

Ak používaš proteín, odporúčam najprv vymixovať všetko ostatné, potom ho pridávať a ešte raz vymixovať (pre zníženie teploty a predídenie vytvoreniu hrudiek).

Zmes rozmixuj a na záver môžeš posypať škoricou, vanilkou, alebo kokosovým cukrom podľa chuti.

Komentáre

Odporúčam použiť kvalitné raw kakao, aby v ňom boli zachované hodnotné živiny. Samotné kakao obsahuje veľmi málo kofeínu, za to celkom slušne podporuje mozgovú činnosť a zlepšuje náladu (zvyšuje tvorbu dopamínu). Tinktúry adaptogénnych húb posunú výživovú hodnotu kakaa na ďalší level, pričom chuťovo ich až tak necítiť. Podľa toho, aký účinok preferuješ si vyber svoje:

MCT olej je čistým zdrojom energie pre mozog, a teda podporuje sústredenie.

Proteín by nemal prísť do kontaktu s vriacou vodou, pretože denaturuje, vytvorí hrudky a stratí zo svojej výživovej hodnoty. Pridávaj ho ak potrebuješ podporiť regeneráciu svalov.

Zdieľaj tento článok...

podobné články