Svieži koláč bez lepku a bežného cukru, ideálny na jeseň, keď je zásoba domácich jabĺčok najväčšia. Príprava a postup sú veľmi jednoduché a rýchle.
Na bezlepkový jablkový koláč potrebuješ:
- jablká 750g
- pohánková múka 120g
- maková/mandlová/gaštanová/špaldová* múka 100g
- vajce 2 ks
- kokosový cukor 70g
- maslo 40g
- kokosový olej 30g
- mleté orechy (vlažské, mandle,…) 90g
- škorica 1 ČL
- horká čokoláda 100-150g
*Maj na pamäti, že v prípade ak použiješ špaldovú múku, koláč už bezlepkový nebude. Samozrejme je oveľa lepšia ako pšeničná, ale predsa… Výber nechávam na tebe.
Orechy sú voliteľnou surovinou.
Postup:
Jablká nastrúhaj nahrubo.
Pridaj múku, vajcia, cukor, roztopené maslo s kokosáčom a škoricu. Všetko spolu poriadne premiešaj. Cesto vylej do vymastenej a múkou vysypanej formy.
Koláčik odporúčam piecť na 180° po dobu 30-40 minút.
5-10 minút Pred koncom pečenia posyp koláčik nasekanou čokoládou.
Čas, kedy je upečený, spoznáš podľa omamnej vône 🙂
TIP: hotový koláč posyp škoricou, a môžeš pridaj aj vrstvu niektorého z Powerlogy orieškých masiel. Viac tipov na pračlovečie dobroty nájdeš v Kuchyni Pračloveka.