Veľká noc je už za dverami a preto ti dnes prinášam dva tipy na úžasné dobroty, na ktorých si pochutnávame v pračlovečej domácnosti: jeden slaný a jeden sladký. Obe sú, samozrejme, v súlade so zásadami pračloveka, aj keď sa to z názvu možno nezdá. Môže aj nutella byť fajn? Čítaj ďalej a dozvieš sa…
Dnešné recepty ti prináša pračlovečica Domka, ktorej náplňou práce je okrem iného aj vytváranie takýchto mlsiek (veru, nesťažujem sa 🙂 ). Podobné recepty už istú dobu zbiera aj do pripravovanej publikácie s názvom Dezerty Pračloveka a niektoré z nich budeme zverejňovať aj tu na blogu, doplnené o moje duchaplné komentáre, ako aj dnes.
Pozrime sa teda na to, čo si pre teba pripravila na veľkonočné mlsanice a začnime tým jednoduchším:
Mňamózne plnenké vajíčka
Samotné varené vajíčka sú fajn, ale takto ich posunieš na ďalší level. Jednoducho geniálne!
Suroviny:
- 8 vajíčok
- 100g parmazánu
- 1 PL dijonskej horčice
- soľ
- 50g masla
- čerstvé bylinky podľa chuti
Postup:
Cuki Maki Mafinky
A teraz k tým spomínaným cukinovo-nutelovým mafinom… Nutella v recepte od pračloveka? To fakt!?
Zadrž kone! Nejde tu o hocijakú nutellu, nič sa neboj. Tá, ktorú dostaneš v bežnom obchode je plná rafinovaného palmového oleja a iných sračiek a skutočne by si si od nej mal držať odstup, pokiaľ si ceníš svoje zdravie. Dnes ale existuje na trhu aj podstatne zdravšia verzia tejto návykovej látky. Taká, ku ktorej sa nehambí priznať ani pračlovek.
Ide o novinku od značky Powerlogy: Power Nougat. Úprimne, „ozajstnú“ nutellu som už nejaký ten rok nejedol a nepamätám si ako chutí, no táto je chuťovo jednoducho bombastická (priam návyková) a zložením sa s originálnou nedá ani porovnať. V tej pôvodnej je totiž hlavnou zložkou cukor. Na druhom mieste je lacný palmový tuk a lieskovce (predpokladám, že najnižšej možnej kvality a značne napadnuté plesňou) tvoria mizivých 13% váhy. Výživovo je teda veľmi blízko k tomu, na čo sa farbou najviac podobá.
Power Nougat je ale o niečom úplne inom. Obsahuje 72% lieskovcov v TOP kvalite, cukor z kokosových kvetov, kakaové maslo a kakaový prášok. To je všetko! Samozrejme, nie je to niečo, čo odporúčam tlačiť do hlavy v množstve pol balenia na posedenie (čo sa veľmi ľahko môže stať), ale ako občasná mlska má u mňa zelenú. A ako uvidíš v dnešnom recepte, dá sa veľmi dobre použiť aj do varenia.
Poďme teda na tie mafinky…
Suroviny:
- menšia cukina
- banán
- vajíčka 2ks
- mak celý 200g
- kokosový olej 6PL
- sóda bikarbóna 1/2ČL
- mandľové maslo 2-3PL
- kokosový cukor 1-2 PL podľa chuti
- Power Nougat/ domáci džem/orechové maslo
- kokos na posypanie
Postup:
Cukinu nastrúhaj najemno. Pridaj vydličkou roztlačený banán, žĺtka, roztopený kokosáč, sódu, mak, mandľové maslo, kokosový cukor a zmes vymiešaj. Do zmesy zľahka vmiešaj sneh z bielok. Zmes by nemala byť veľmi tuhá. Ak je, pridaj trošku kokosového mlieka. Mufinkové košíky naplň do polovice, a do stredu každého pridaj 1ČL nutely, džemu alebo orechového masla podľa chuti. Košíčky doplň ešte jednou vrstvou cesta a vrch nahusto posyp kokosom. Ten na mafinoch zabezpečí chrumkavý povrch. Peč cca 20 minút na 180°
Tiež celkom jednoduché, čo povieš?
Čo pripravuješ na veľkú noc ty? Ak máš nejaký super recept o ktorý sa chceš podeliť, budeme radi, ak ho zverejníš v komentároch. Prajeme dobrú chuť a veselé šibacie sviatky.
Gabi
Tento rok som skúsila na zelený štvrtok špenát z medvedieho cesnaku:
Rozmixovaný medvedí cesnak na 2 porcie, dusiť + ½ šľahačkovej smotany, 4 ČL mletých ľanových semienok, soľ.