Macatchino a.k.a. zelená káva bez kávy

Kuchyňa pračloveka

Nemáš rád kávu, alebo máš chuť skúsiť niečo nové? Vyskúšaj tento povzbudivý horúci nápoj, ktorým ju môžeš plnohodnotne nahradiť. Je tiež plný antioxidantov, zdravého tuku a pomôže ti znížiť zápaly a lepšie sa adaptovať na stres. Dnešný rýchly recept je už o niečo náročnejší na ingrediencie, ako ten posledný. Je pravdepodobné, že väčšina ľudí ich všetky doma nemá, no to je aj dôvod, prečo som sa ho rozhodol zverejniť – aby som ťa zoznámil z niektorými superpotravinami, ktoré používam a odporúčam používať každému. Poďme si najprv ukázať ako si túto krémovú náhradu kávy vyrobiť a potom si povieme o tom, prečo sú použité ingrediencie také úžasné.


Ingrediencie

    • 1/2čl matcha
    • 1/2 – 1čl maca
    • 1/4čl kurkuma
    • 20-40g maslo
    • 1 PL kokosový olej
    • vanilka
    • *1PL MCT olej
    • *1/2čl med

* nepovinné ingrediencie

Postup

Postup je, ako v prípade každého môjho receptu, extrémne jednoduchý:

    1. Daj zovrieť vodu (cca 1,5dcl) a vylej ju do prázdnej šálky. Nechaj ju chvíľu odstáť. Ak máš kanvicu s teplomerom, nastav ju na 70°C. Ak ju nemáš, otestuj teplotu tým, že do vody ponoríš špičku prsta. Teplota je OK, ak ho zvládneš nechať vo vode cca 3 sekundy. Toto je dôležité, aby si neznehodnotil živiny predovšetkým v matchi.
    2. Pridaj ostatné ingrediencie a všetko zmixuj dokopy.

A teraz že čo je na tom také úžasné? Poďme teda po poradí.

Matcha

Matcha je v podstate pomletý zelený čaj. Z bežného zeleného čaju, pokiaľ ho lúhuješ iba raz, nedostaneš do tela všetky výživné látky. Keďže matchu vypiješ „se vším všudy“, dostaneš z neho oveľa viac – obsahuje cca 10 násobok antioxidantov oproti normálnemu zelenému čaju. Viac ako čokokoláda. Viac ako divé čučoriedky. Dokonca viac ako jedna z mojich ďalších vychytávok, s ktorou ťa zoznámim nabudúce – goji. Matcha je okrem kofeínu aj zdrojom L-theanínu, ktorý zvyšuje úroveň aktivity alfa vĺn v tvojom mozgu. Kým kofeín ťa povzbudí, teanín ťa ukľudní. Výsledkom je čistá myseľ bez nervozity, ktorú niekto zažíva z kávy.

Okrem toho obsahuje aj chlorofyl, ktorý podporí detoxikáciu organizmu, či antioxidant s názvom EGCG, ktorý je silným bojovníkom proti rakovine. Matcha je jedna z najdrahších ingrediencií mojej kuchyne. Skutočne kvalitná stojí aj 1€/g, ale oplatí sa priplatiť za kvalitu. Vždy zháňaj organickú japonskú matchu a pamätaj: dostaneš iba to, za čo si zaplatíš.

Maca

Maca je môj obľúbený (hoci neoficiálny) adaptogén. Je to taká otužilá reďkovka z vysokohorských oblastí Peru, ktorá má tiež povzbudivé účinky a miestny ju používajú ako medicínu. Jej stimulujúci účinok nie je založený na princípe oklamania mozgu, ako v prípade kofeínu. Adaptogény podporujú tvorbu energie na bunkovej úrovni – doslova ti zvyšujú level energie. O adaptogénoch je tiež známe, že vyrovnávajú hladinu hormónov a pomáhajú ti lepšie zvládať stres. Maca nie je výnimkou a hovorí sa, že zlepšuje náladu, zvyšuje libido, zlepšuje plodnosť a upravuje okrem iného aj hladinu kortizolu. Tiež zvyšuje tvorbu tvojho vnútorného antioxidantu – glutationu.

O jej pozitívnych účinkoch by som mohol básniť donekonečna. Čo je tiež podstatné – chutí (na rozdiel od väčšiny adaptogénov) veľmi príjemne, až sladko a preto sa výborne hodí do šejkov, jogurtu, alebo, ako v tomto prípade, do nápojov.

Kurkuma

O kurkume si už snáď počul. Je to chutné korenie, odjakživa používané v Ayurvéde, ktoré tvorí hlavnú zložku populárneho Kari korenia. Pokojne by som ho nazval aj liekom, keďže je dokonca účinnejšia v boji proti rôznym chorobám (vrátane rakoviny) ako lieky (jedy) na predpis. Kurkuma má silné protizápalové, antidepresívne, protirakovinové, či bolesť-utlmujúce účinky. Môže ti pomôcť zmierniť príznaky artritídy, cukrovky, znížiť zrážanlivosť krvi, či upraviť cholesterol, okrem iného. Skrátka, je to jeden zo zázrakov prírody a mal by si ju používať častejšie. Viac sa o nej môžeš dozvieť napríklad na tomto zaujímavom webe venovanom kurkume.

V tomto recepte ju použijeme v malej dávke, lebo má dosť výraznú chuť a keď to s ňou preženieš, nebude ti to chutiť. V malom množste ale chuť až tak neovplyvní a posunie už beztak vysokú výživovú hodnotu na ďalší level. Odporúčam ju pridávať aj do vývarov, ktoré sú, dúfam, pravidelnou súčasťou tvojho jedálnička. Zháňaj vždy bio kvalitu, ktorá okrem iného aj chutí lepšie ako nejaký lacný šajt.

Maslo, kokosový olej a ostatné prísady

O týchto dvoch zázrakoch – nevyhnutných súčastiach kuchyne Pračloveka – som už dokonca napísal celý článok. Pamätaj, potrebuješ si zohnať extra panenský bio kokosáč a maslo od kráv, ktoré sa pásli na lúke (odporúčam Kerrygold). Ešte lepšie je nepasterizované maslo. Vanilka je ďalšia vec, ktorá podporuje mozgovú činnosť a dodá tvojmu macatchinu úplne super chuť. Odporúčam práškový výťažok z organickej vanilky. MCT olej je ďalšie úžasné palivo pre mozog, o ktorom som hovoril v poslednom recepte.

Med si pridaj v malom množstve, pokiaľ si to chceš osladiť. Ak máš kvalitný materiál (nepasterizovaný, nefiltrovaný), tiež je plný antioxidantov a protizápalových látok, ktoré v bežnom mede z obchodu nezoženieš. Ako vždy, chuť a účinky tohto koktejlu závisia len a len od kvality použitých surovín.

Pokiaľ máš menší rozpočet, odporúčam miesto lacných náhrad investovať radšej do potravín, ktoré sú prirodzene lacné, ako napríklad lokálne sezónne plody od miestnych farmárov, pečienky a iné orgány, prípadne kosti a iný „odpad“ na vývar (vždy ale od poctivo chovaných zvierat), prípadne kefír. Ak chceš vedieť viac, dočítaš sa v mojej publikácií Kuchyňa Pračloveka. Budem rád, ak v komentároch napíšeš ako ti chutilo.

ZDIEĽAJ ČLÁNOK

mohlo by ťa zaujímať

Ak sa ti páčil tento článok, bude sa ti určite páčiť aj moja publikácia Kuchyňa Pračloveka - Ako si pripraviť chutné a zdravé jedlo jednoducho a bez receptov. Z tohto kompletného návodu do pračlovečej kuchyne sa okrem iného dozvieš:
  • Ktoré potraviny ti prinesú najlepší úžitok a ktorým sa vyhýbať
  • Ako z takmer prázdnej chladničky vyčarovať chutnú večeru
  • Ako vyťažiť z minima ingrediencií maximum hodnoty
  • Aké pomôcky do kuchyne potrebuješ a ktoré by si mal radšej vyhodiť
  • Ako si vytvoriť epické šejky, šaláty, dezerty a mnoho iného
Kuchyňa Pračloveka
Top