Dušan Plichta: Ako Zo Seba Dostať Maximum Pomocou Kvalitnej Kávy

Ak máš rád kvalitnú kávu, zrejme si už počul o PowerCoffee. Ide o najkvalitnejšiu organickú kávu ktorú môžeš na Slovensku dostať. Dnes som vyspovedal samotného otca tejto super značky – Dušana Plichtu, ktorý sa okrem kávy zaoberá aj zvýšením mentálneho výkonu a lifehackingom. Ak sa chceš dozvedieť aké pozitívne účinky môže mať káva na tvoj organizmus, ako si ju najlepšie pripraviť, či množstvo iných zaujímavých vecí o káve, čítaj ďalej. M: Dušan, v prvom rade by sme si mali vysvetliť úplne základnú vec – prečo je vlastne káva pre človeka dobrá? Väčšina ľudí ju pije čisto iba kvôli nakopnutiu kofeínom, no v skutočnosti má káva aj iné pozitívne účinky. Povedz nám niečo o nich.

D: Áno, okrem kofeínu v káve nachádzame najmä krásne množstvo antioxidantov, ktoré sú v súčasnej výžive čím ďalej tým dôležitéjšie, pretože už zďaleka nežijeme v prostredí ako naši predkovia. Zároveň sme vystavený oveľa vyššiemu stresu, ktorý tiež prihadzuje svoje polienka do ohňa toxicity v našom tele. Problémom väčšiny káv, ktoré sa k nám však dostanú, je práve to, že v nich prevládnu toxíny nad antioxidantmi. Takto z kávy vôbec nedostávam jej úžasný potenciál, ktorý tak, ako napríklad hormóny, dokáže vplývať na naše bunky a spustiť v nich mechanizmy pre zrýchlenú detoxikáciu.

Preto pri výbere kávy treba zabezpečiť jej bezchybnosť, tak aby sme mohli prehlásiť, že máme Top zdravú kávu. Sám som riešil tento problém, keď som zrazu cítil, že hoci po úvodnom nakopnutí sa cítim ok, tak hodinu po konzumácii energicky prepadám. A tak to nikdy nemôže byť…Toto je efekt jednoduchých sacharidov a nie kvalitného proteínu, tuku, či kávy.

Power Coffee - najlepšia káva akú v našich končinách dostaneš
Power Coffee – najlepšia káva akú v našich končinách dostaneš

M: Čo hovoríš na rôzne protikávové tvrdenia? Zvyšovanie krvného tlaku, vredy na žalúdku, či zakyslovanie organizmu. Vyvráť ich prosím ťa pre našich čitateľov.

D: Tým, že sa venujem výžive, tak práve tieto tvrdenia mi vŕtali hlavou a postupne som sa snažil nájsť všetky poctivé argumenty a štúdie k tomu, čo vlastne spôsobuje tieto problémy. Dobre už teraz vieme, že napríklad taká teória prekyslenia organizmu je čiastočným zavádzaním ľudí. Ešteže v podstate zástancovia tohto prístupu odporúčajú nutrične hodnotné potraviny ako strukoviny, semená, či veľa zeleniny. Krvný tlak je dosť individuálna záležitosť, pri ktorej však ešte v žiadnom výskume nebol dokázaný priamy vzťah príčiny a efektu. Rovnako to platí o žalúdočných vredoch, pričom už teraz vieme, že ak je káva kvalitná, tak sa dá veselo konzumovať aj hneď na lačno, po pohári vody. Súhlasím však,že káva sa mohla stať istým čiernym strašiakom, práve vďaka jej nízkej kvalite (toxicita, zlé praženie), instantnosti (prímesy + cukor) a najmä celkovému životnému štýlu, ktorý praktizujú niektorí kávičkári (málo pohybu, vysedávanie, či dokonca fajčenie). Poznám veĺmi málo aktívnych ľudí, ktorý by mali akékoľvek, čo i len najmenšie problémy po konzumácii bezchybnej kávy.

M: Aký je teda rozdiel medzi bežnou kávou čo si človek kúpi v supermarkete a Power Coffee? Veľa ľudí dokonca pije instatnú kávu… čo by si im odkázal?

D: Ako prvé poviem rázne: “Instatná káva nie je káva”. Je to instantný nápoj, ktorý sa väčšinou vyrába z kávy nízkej kvality, z ktorej urobia “Turka” a potom to celé nastriekajú na stenu, ktorou to mrazia. Zoškrabanú hmotu s ďalšími aromatickými prídavkami si potom veselo vychutnávame s pocitom toho, že sme cool, lebo v reklame je zobrazená jej krásna aróma.

Instantná káva nie je káva. Bodka.
Instantná káva nie je káva. Bodka.

Skúste prestať pozerať reklamy a televíziu a zrazu zistíte, že mnoho produktov Vám vôbec nechýba. To je aj princíp supermarketu….Keď chcem kvalitu idem k svojmu farmárovi, pražiarovi, či lokálnemu producentovi syra. Nakúpim prvotné potraviny na “Caveman” štýl a zrazu zistím, že mi netreba jesť 5-6 krát denne, špeciálne fit tyčinky, či ryžové chlebíčky bez tuku. Takto to je aj s kávou a preto som sa snažil zabezpečiť čo najpriamejšiu cestu z plantáže do šálky tak, aby sme mali dohľad nad spracovaním produktu a v podstate do neho zasiahli úplne minimálne. Tak ako som sa naučil aj od Charlesa Poliquina v Kanade: „Prírodu neoklameš chlapče, odpovede sú ukryté práve tam“.

M: Na jednej strane máme niekoľko benefitov pitia kávy, no na druhej strane si spomínal že bežná káva človeka oslabuje. Myslíš si teda že je lepšie piť obyčajnú kávu z obchodu (samozrejme nie instatnú), alebo radšej nepiť žiadnu?

D: Nechcem tu teraz vyzerať tak, že tu tlačím svoju kávu. Avšak, sám som testoval viacero kaviarni, pracoval som aj s talianskou kávou, a neustále spoznávam a prenikám aj k najmenším detailom vo svete kávy. Realita je taká, že na Slovensku máme asi len 10-15% ponuky káv, ktoré stoja za to. Sú to prevažne plantážne kávy od lokálnych pražiarov. Ja viem pri Power Coffee garantovať všetky kritéria bezchybnej kávy a transparentne poskytnuť všetky informácie. Nevidím do procesu ako to robia iný a či spĺňajú všetky tieto kritériá. Najlepšou cestou ako to zistiť, je poctivo testovať reakciu svojho tela a reálne si vyhodnocovať ako káva nie len chutí, ale podporuje sústredenie, mentálnu schopnosť a tak aj pocity šťastia. Tie sa totiž z prepraženej, alebo plesňou napadnutej kávy nedostavia.

M: Čo si myslíš o kofeíne v tabletkách, prášku, či rôznych iných suplementoch? Je nejaký rozdiel medzi kofeínom z nich a z kávy?

D: Ako som už spomínal, hľadajme odpovede v prírode. Sám veľký Poliquin hlása to, že pokiaľ by sme žili v prostredí v harmónii s prírodou a mali k dispozícii skutočné jedlo, tak nám žiadne doplnky netreba. Na druhej strane, spôsob života si niekedy na 100% a hneď nemôžeme vybrať a je potrebné sa adaptovať. Preto nám v súčasnom svete vedia veĺmi dobré pomôcť práve zvýšené dávky prírodných stimulantov, antioxidantov, či fytonutrientov.   Z tohto pohľadu je však dôležité, aby tieto látky boli z prírodného extraktu (zdroja), pretože je ešte vždy veľký rozdiel medzi syntetikou a organikou. Je dokázané, že práve kofeín je v syntetickej forme (tabletky, energy drinky, atď) skôr nepriateľom a dráždi organizmus. V prírodnej forme je účinok úplne iný a určite mi čitatelia dajú za pravdu, že taký zelený čaj, či správne pripravená káva vedia naše telo skutočne potešiť a výrazne zlepšiť aj pocit z výkonu.

Syntetický kofeín z energy drinkov a tabletiek dráždi organizmus
Syntetický kofeín z energy drinkov a tabletiek dráždi organizmus

M: Je nejaké množstvo kávy za deň ktoré odporúčaš? Ako často / koľko krát za deň ju piješ?

D: To ako tolerujeme kofeín je opäť raz individualna záležitosť. Avšak, aby som nedával politické vyhýbavé odpovede, tak môžem z rezervou a kľudom na srdci prehlásiť, že 2-4 správne pripravené kávy denne sú úplne v poriadku. Dôležité je poznať obsah kofeínu pre rôzne kávové prípravy, pričom to najlepšie espresso má len 60-80 mg kofeínu, ktorý telo priemerného zdravého človeka vstrebá približne do 90 minút. Ak si však dám poriadneho turka tak sa dostávam až k príjmu 150-180 mg kofeínu, ktorého pôsobenie sa tak zároveň aj predlži. Bežná hranica kofeínu v krvi je 300mg denne, pričom si len treba dať pozor, že môže byť často skrytý práve cukrových nápojoch.

M: Môžeš nám prosím ešte objasniť problematiku spôsobov prípravy kávy a obsahu kofeínu/antioxidantov? Na čo si pri ktorom dávať pozor a ktorý z nich je podľa teba najlepší celkovo, resp. čo sa týka pomeru cena/výkon?

D: Ako si si asi všimol, keď rozprávam o káve, tak často spomínam, že zdravá káva je bezchybná káva. Aj preto mi pri Power coffee záleží aby táto káva spĺňala 5 kritérií zdravej kávy od spôsobu pestovania až po samotnú prípravu. Práve v príprave kávy máme na Slovensku často problém, pretože v podstate nemám šancu dohliadať na to, či je moja káva pripravovaná na 100%. Aj preto sa snažím osobne písať o tom, ako si kávu pripraviť na mojom blogu , v seriály pre hospodárske noviny, osobne prednášať, či realizovať workshopy vo firmách.

Najväčší problém prípravy by som jednoducho laickejšie definoval ako „veľké presso“ či „turek“. Pri týchto kávach totiž ide o to, že sa pomletá káva príliš dlho extrahuje a do nápoja sa tak uvoľňuje oveľa viacej nežiaducich drevnatých látok, a príliš veľké množstvo kofeínu. Samozrejme, každá príprava má svoje špecifiká, pričom to najlepšie nájdeme v espresse pripravovanom na profesionálnej mašine. Je to preto, že vďaka tlaku dosiahnem to, že sa mi do kávy za krátky čas uvoľnia len tie najlepšie látky a teda esenciálne oleje, v ktorých je ukryté celé tajomstvo antioxidačného a stimulačného účinku organickej kávy. Ak nemate stroj, tak nezúfajte. Na trh prichádza pre mnohých slovákov novinka vo forme mašinky zvanej Aeropress. Vďaka tejto srandičke, mlynčeku a power coffee tak dostanete aj za málo peňazí veľmi veľa lahodnej a chutnej „muziky“…Práve túto voľbu odporúčam ako najlepšie riešenie domácej alternativnej pripravy pre žiadaný efekt z vašej kávy.

aeropress
Aeropress – za málo peňazí veľa kvalitnej kávy

M: Dobre teda, prejdime na záver ešte na trochu inú tému. Okrem kávy sa zaoberáš aj lifehackingom. Objasni prosím čitateľom o čo vlastne ide a čo konkrétne riešiš?

D: “Lifehacking” je pre mňa niečo ako neustále zlepšovanie samého seba, hľadanie a testovanie rôznych stimulov, ktoré pôsobia nie len na fyzické telo, ale najmä na náš mozog a dušu. Z tohto pohľadu, som začal s výživou a tým najdôležitejším základom, ktorým je fyziológia . Inak povedané to, ako to v tele funguje po chemicej stránke. Postupne zisťujem, že už tu nejde len o svaly a nejaké chudnutie, ale skôr funkcie mozgu, čistotu mysle pre zýšenie možnosti robiť tie správne rozhodnutia, na ktorých je postavený život každého z nás. Tak teraz napríklad riešim to, ako by som mohol čo najefektívnejšie zvýšiť svoju schopnosť zvládať podnikanie, rodinu, poradenstvo, blogovanie, štúdium, šport a hlavne mobilizáciu mladých ľudí do života na 100%, lebo som niekedy smutný z toho, že sa ľudia prestávajú realizovať kvôli nejakej práci, istotám, pohodliu, či fiktívnemu strachu, ktorý si sami vytvárajú. Nehrám sa na majstra sveta, aj ja som prešiel svojím ťažkým obdobím… No vždy je ako ísť ďalej a neupadnúť do apatie, či depresie zo systému. Myseľ učiaceho človeka, si proste pád nepripustí. Vždy je to len lekcia.

— To bol krásny výrok na záver rozhovoru. Ďakujem Dušanovi za hodnotné informácie ohľadom kávy. Ak máš na Dušana nejakú otázku, komentuj. Ak si sa dnes dozvedel niečo zaujímavé, zdieľaj prosím tento článok na svojej obľúbenej sociálnej sieti.

Mimochodom, ak si ešte nečítal, pozri si môj obľúbený spôsob prípravy Power Coffee na Dušanovom blogu.

ZDIEĽAJ ČLÁNOK
Top