[Chýbajúce živiny] Vitamín K2: Zdroje, účinky a suplementácia

K2 je jeden z menej známych vitamínov a jeho účinky sa prejavia z dlhodobého hľadiska v podobe zdravia srdcovo-cievneho systému, pevných kostí a zdravých zubov. Jeho zdroje v potrave sú dosť obmedzené a preto je veľmi dôležité dbať na jeho dostatočný príjem z nie práve typických potravín. V dnešnom článku zistíš ktoré sú najlepšie zdroje tohto vitamínu, či sa oplatí suplementovať, v akej forme a na čo pritom dávať pozor.

[Chýbajúce živiny] Vitamín D3: Zdroje, účinky a suplementácia

V dnešnom článku zo série „Chýbajúce živiny“ sa budeme venovať ďalšej esenciálnej živine, ktorej máš pravdepodobne (po väčšinu roka) nedostatok. Ide o jednu z najdôležitejších živín pre fungovanie tvojho tela, ktorú ako jednu z mála získavaš viac z prostredia ako zo stravy. Aké sú jeho úlohy, ako ho získať dostatok, v akej forme, či vôbec a kedy sa ho oplatí dopĺňať – to všetko sa dočítaš z tohto článku.

[Chýbajúce živiny] B12, kyselina listová, B-komplex: Účinky, zdroje a suplementácia

V dnešnom článku si povieme niečo o veľkej skupine vitamínov rozpustných vo vode známej ako B-komplex. Hoci najčastejšie sú nedostatočné práve vitamíny B12 a B9 (známa ako kyselina listová), povieme si niečo aj o ostatných, menej známych Bčkach – v prvom rade o tom, ako ich získať z potravy, či sa oplatí ich suplementovať, pre koho a v akej forme.

Biohacking na štýl Moderného Pračloveka

Biohacking je v dnešnej dobe dosť populárna téma. Každý si pod týmto pojmom predstavuje niečo iné, no vo všeobecnosti by sa dalo povedať, že ide o súbor rôznych tipov a trikov ako vybombovať svoju telesnú schránku pre maximálny výkon, zdravie a dlhovekosť. Dnešný článok ti priblíži môj pohľad na vec a samozrejme aj moje osvedčené „tipy a triky“ z jaskyne, ktoré ti pomôžu byť lepším ako včera.

Mohlo by ťa zaujímať

Tento článok súvisí s mojou najdôležitejšou publikáciou Princípy Pračloveka - Životospráva pre vyšší výkon, lepšiu postavu a pevné zdravie. Ak sa ti páčil, určite by som ti odporučil prečítať si tento kompletný návod k vylepšenej životospráve. Okrem iného sa z nej dozvieš ako:
  • Optimalizovať tvoj hormonálny systém pre čo najväčší úbytok tuku a príbytok svalstva, úplne prirodzene
  • Zlepšiť svoj mentálny výkon, aby si mohol myslieť čisto a jasne a byť produktívny počas celého dňa
  • Posilniť svoj imunitný systém, aby si bol zdravý a fit po celý rok
  • Zbaviť sa neovládnuteľnej túžby po jedle a mať hlad pod kontrolou, takže nebudeš závislý od neustáleho prísunu jedla
  • Predĺžiť si život a zároveň neporovnateľne zlepšiť jeho kvalitu

4 doplnky výživy, ktoré ti zmenia život

V dokonalom svete by sme všetky potrebné živiny získavali z potravy a nepotrebovali by sme žiadne doplnky výživy. Žiaľ, v dnešnom svete to je už prakticky nemožné. Ryby, ktoré ku nám privezú, sú plné ťažkých kovov. Pôda, kde sa pestujú plodiny, sú zbavené minerálov, ktoré sa do zeleniny nemajú ako dostať. Skrátka, pokiaľ chceš žiť kvalitný život, plný energie a zdravia, niektoré suplementy sú už viac-menej nevyhnutné. Dnes si povieme niečo práve o tých doplnkoch výživy, ktoré podľa mňa väčšine ľudí priam zmenia život.

[Opýtaj sa Pračloveka] Robím to dobre? aneb Prečo ti nevypracujem jedálniček/tréningový plán na mieru

V dnešnom vydaní Opýtaj sa Pračloveka sa budem venovať otázkam, resp. žiadostiam týkajúcich sa individuálnych výživových a tréningových protokolov, ktoré dostávam veľmi často. Tento krátky článok bude slúžiť hlavne ako univerzálna odpoveď na podobné žiadosti a dozvieš sa z neho, prečo – aj keby som chcel – ti neviem povedať z akého dôvodu nechudneš / nepriberáš a či robíš všetko dobre.

[Seriál] Ako vyťažiť čo najviac z ovocia a zeleniny: Ovocie [3/3]

Dnes je tu tretí a posledný diel seriálu o tom, ako vyťažiť čo najviac hodnoty z ovocia a zeleniny. Po všeobecných pravidlách a pravidlách pri výbere zeleniny sa dnes budeme zaoberať niektorými konkrétnymi druhmi ovocia. Čítaj ďalej a dozvieš sa, ako vyberať tie najvýživnejšie druhy a ako z nich dostať čo najviac živín.

Mohlo by ťa zaujímať

Tento článok súvisí s mojou publikáciou Kuchyňa Pračloveka - Ako si pripraviť chutné a zdravé jedlo jednoducho a bez receptov. Ak sa ti páčil, určite by som ti odporučil prečítať si tento kompletný návod do kuchyne. Okrem iného sa dozvieš:
  • Ktoré potraviny ti prinesú najlepší úžitok a ktorým sa vyhýbať
  • Ako z takmer prázdnej chladničky vyčarovať chutnú večeru
  • Ako vyťažiť z minima ingrediencií maximum hodnoty
  • Aké pomôcky do kuchyne potrebuješ a ktoré by si mal radšej vyhodiť
  • Ako si vytvoriť epické šejky, šaláty, dezerty a mnoho iného

[Seriál] Ako vyťažiť čo najviac z ovocia a zeleniny: Zelenina [2/3]

Minulý týždeň som zverejnil prvý zo série troch článkov o tom, ako dostať čo najviac výživovej hodnoty z ovocia a zeleniny. Začali sme všeobecnými pravidlami výberu a skladovania a povedali sme si aj dôvod, prečo je taký rozdiel medzi jednotlivými odrodami daných plodov. Dnes pokračujeme konkrétnymi druhmi zeleniny. Dozvieš sa na čo si treba dávať pozor pri ich výbere, ako ich efektívne skladovať tak, aby z ich výživovej hodnoty ubudlo čo najmenej a aj to, ako ich pripravovať tak, aby tvoje telo mohlo zužitkovať čo najviac z ich potenciálu.

Mohlo by ťa zaujímať

Tento článok súvisí s mojou publikáciou Kuchyňa Pračloveka - Ako si pripraviť chutné a zdravé jedlo jednoducho a bez receptov. Ak sa ti páčil, určite by som ti odporučil prečítať si tento kompletný návod do kuchyne. Okrem iného sa dozvieš:
  • Ktoré potraviny ti prinesú najlepší úžitok a ktorým sa vyhýbať
  • Ako z takmer prázdnej chladničky vyčarovať chutnú večeru
  • Ako vyťažiť z minima ingrediencií maximum hodnoty
  • Aké pomôcky do kuchyne potrebuješ a ktoré by si mal radšej vyhodiť
  • Ako si vytvoriť epické šejky, šaláty, dezerty a mnoho iného

[Seriál] Ako vyťažiť čo najviac z ovocia a zeleniny: Úvod a všeobecné pravidlá [1/3]

Určite vieš, že z väčšiny ovocia a zeleniny existuje množstvo rôznych odrôd. Ak si sa niekedy prechádzal v sekcií zelovocu v bežnom hypermarkete, mohol si si všimnúť jablká najrôznejších farieb – od zelených cez žlté až po rýdzo červené. Tak isto melóny, pomaranče, rajčiny – všetky môžeš nájsť v rôznych farbách, odtieňoch, veľkostiach, s rôznym povrchom, konzistenciou a tak ďalej. Tento seriál ti pomôže vyberať tie, ktoré budú pre teba mať najväčší osoh.

Mohlo by ťa zaujímať

Tento článok súvisí s mojou publikáciou Kuchyňa Pračloveka - Ako si pripraviť chutné a zdravé jedlo jednoducho a bez receptov. Ak sa ti páčil, určite by som ti odporučil prečítať si tento kompletný návod do kuchyne. Okrem iného sa dozvieš:
  • Ktoré potraviny ti prinesú najlepší úžitok a ktorým sa vyhýbať
  • Ako z takmer prázdnej chladničky vyčarovať chutnú večeru
  • Ako vyťažiť z minima ingrediencií maximum hodnoty
  • Aké pomôcky do kuchyne potrebuješ a ktoré by si mal radšej vyhodiť
  • Ako si vytvoriť epické šejky, šaláty, dezerty a mnoho iného