[RECEPT] Ghee maslo: ako (a prečo) si ho vyrobiť

Prepustené maslo – ghee je čistým maslovým tukom bez laktózy a mliečnej bielkoviny. Má vysokú teplotnú stabilitu a výbornú, jemne orieškovú chuť. Podporuje tráviaci trakt, zmierňuje zápaly, obsahuje vysoký podiel CLA a K2 (ak je pripravené z masla od kravičiek z lúky), a má vysoký obsah vitamínov A, D a E. Ide o parádny zdroj tukov a vitamínov. Už sa ti naň zbiehajú slinky? Čítaj ďalej, a dozvieš sa, ako si vyrobiť ghee maslo doma.

Mohlo by ťa zaujímať

Tento článok súvisí s mojou publikáciou Kuchyňa Pračloveka - Ako si pripraviť chutné a zdravé jedlo jednoducho a bez receptov. Ak sa ti páčil, určite by som ti odporučil prečítať si tento kompletný návod do kuchyne. Okrem iného sa dozvieš:
  • Ktoré potraviny ti prinesú najlepší úžitok a ktorým sa vyhýbať
  • Ako z takmer prázdnej chladničky vyčarovať chutnú večeru
  • Ako vyťažiť z minima ingrediencií maximum hodnoty
  • Aké pomôcky do kuchyne potrebuješ a ktoré by si mal radšej vyhodiť
  • Ako si vytvoriť epické šejky, šaláty, dezerty a mnoho iného

[RECEPT] Bezlepkový jablkový koláč

Svieži koláč bez lepku a bežného cukru, ideálny na jeseň, keď je zásoba domácich jabĺčok najväčšia. Príprava a postup sú veľmi jednoduché a rýchle.

Mohlo by ťa zaujímať

Tento článok súvisí s mojou publikáciou Kuchyňa Pračloveka - Ako si pripraviť chutné a zdravé jedlo jednoducho a bez receptov. Ak sa ti páčil, určite by som ti odporučil prečítať si tento kompletný návod do kuchyne. Okrem iného sa dozvieš:
  • Ktoré potraviny ti prinesú najlepší úžitok a ktorým sa vyhýbať
  • Ako z takmer prázdnej chladničky vyčarovať chutnú večeru
  • Ako vyťažiť z minima ingrediencií maximum hodnoty
  • Aké pomôcky do kuchyne potrebuješ a ktoré by si mal radšej vyhodiť
  • Ako si vytvoriť epické šejky, šaláty, dezerty a mnoho iného

Ako nahradiť toxické chemikálie v domácnosti

V dnešnom článku ti pračlovečica Domka prezradí ako zo svojej domácnosti eliminovať veľmi častý a výrazný zdroj toxínov – bežné čistiace prostriedky – a ako ich nahradiť niečím, čo pravdepodobne doma už máš: obyčajným octom. Zisti ako s týmto lacným, ale mega univerzálnym pomocníkom nahradíš takmer všetky drahé a toxické prostriedky.

(Nielen) Veľkonočné recepty: plnené vajíčka a cukinovo-nutelové mafinky

Veľká noc je už za dverami a preto ti dnes prinášam dva tipy na úžasné dobroty, na ktorých si pochutnávame v pračlovečej domácnosti: jeden slaný a jeden sladký. Obe sú, samozrejme, v súlade so zásadami pračloveka, aj keď sa to z názvu možno nezdá. Môže aj nutella byť fajn? Čítaj ďalej a dozvieš sa…

Mohlo by ťa zaujímať

Tento článok súvisí s mojou publikáciou Kuchyňa Pračloveka - Ako si pripraviť chutné a zdravé jedlo jednoducho a bez receptov. Ak sa ti páčil, určite by som ti odporučil prečítať si tento kompletný návod do kuchyne. Okrem iného sa dozvieš:
  • Ktoré potraviny ti prinesú najlepší úžitok a ktorým sa vyhýbať
  • Ako z takmer prázdnej chladničky vyčarovať chutnú večeru
  • Ako vyťažiť z minima ingrediencií maximum hodnoty
  • Aké pomôcky do kuchyne potrebuješ a ktoré by si mal radšej vyhodiť
  • Ako si vytvoriť epické šejky, šaláty, dezerty a mnoho iného

Prečo jesť vývar a ako si ho vyrobiť

V dnešnom článku si povieme o potravine, ktorá ma najlepší pomer cena / hodnota zo všetkých čo poznám. Vývary si môžeš vyrobiť doslova z vecí, ktoré veľa ľudí vyhadzuje a ktoré dostaneš kúpiť za pár šupov od mäsiara. Ich výživová hodnota je ale veľmi vysoká a preto ti dnes prinášam návod ako si ich vyrobiť, resp. zaradiť do jedálnička.

Mohlo by ťa zaujímať

Tento článok súvisí s mojou publikáciou Kuchyňa Pračloveka - Ako si pripraviť chutné a zdravé jedlo jednoducho a bez receptov. Ak sa ti páčil, určite by som ti odporučil prečítať si tento kompletný návod do kuchyne. Okrem iného sa dozvieš:
  • Ktoré potraviny ti prinesú najlepší úžitok a ktorým sa vyhýbať
  • Ako z takmer prázdnej chladničky vyčarovať chutnú večeru
  • Ako vyťažiť z minima ingrediencií maximum hodnoty
  • Aké pomôcky do kuchyne potrebuješ a ktoré by si mal radšej vyhodiť
  • Ako si vytvoriť epické šejky, šaláty, dezerty a mnoho iného

[RECEPT] Čučovajčis a.k.a. epický čučoriedkový šejk

Keďže čučoriedková sezóna je v plnom prúde a Pračlovek ju chce využiť naplno, v dnešnom recepte som sa rozhodol ukázať ti jednu z možností, ako si z nich pripraviť veľmi jednoduchý a mega-chutný šejk. Táto pochúťka je, ako vždy, plná super tukov, obsahuje primeranú dávku najkvalitnejších bielkovín a samozrejme je nabitá výživou. Predstavujem ti čučovajčis.

[Recept] Jednoduchý jahodový shake

Ako minimalista som veľkým fanúšikom hesla: v jednoduchosti je krása. Preto je väčšina mojich jedál hotová za pár minút a stačí ti na nich menej ingrediencií ako máš prstov na ruke. Napokon, o tom si sa mohol presvedčiť, ak si čítal moju publikáciu Kuchyňa Pračloveka, ktorá je vlastne návodom na takýto štýl prípravy jedál – jednoducho a improvizovane. Improvizáciou vznikol aj nasledujúci shake, ktorý je síce jednoduchý, ale dostaneš z neho zaručený jazykový orgazmus.