Ako vyťažiť čo najviac z ovocia a zeleniny: Ovocie [3/3]

Výber a uskladňovanie ovocia

Dnes je tu tretí a posledný diel seriálu o tom, ako vyťažiť čo najviac hodnoty z ovocia a zeleniny. Po všeobecných pravidlách a pravidlách pri výbere zeleniny sa dnes budeme zaoberať niektorými konkrétnymi druhmi ovocia. Čítaj ďalej a dozvieš sa, ako vyberať tie najvýživnejšie druhy a ako z nich dostať čo najviac živín.

Avokádo

avocadoAvokádo je v skutočnosti bobuľovité ovocie, no trochu iné, než na aké sme v našich končinách zvyknutí. Pôvodné rástli na gigantických 20 metrových stromoch, boli asi veľkosti polovice vajíčka a mali takú veľkú kôstku, že ostalo pramálo miesta pre dužinu.

Tie dnešné si zachovali väčšinu svojej výživovej hodnoty a majú viac antioxidantov než väčšina zeleniny. Okrem dávky prospešných mononenasýtených tukov a úžasne krémovej chuti sú výborným zdrojom vitamínu E, folátov, rozpustnej vlákniny, draslíka a horčíka. Mimochodom, polka avokáda má viac vlákniny ako miska ovsených vločiek (asi 6g).

Výber a skladovanie

    • Hass avokádo má 2-4x viac antioxidantov ako ostatné – rozoznáš ho podľa čiernej farby a hrboľatej kôry
    • Zrelé avokádo by malo byť na špičke mäkké, v strede tvrdšie, no stále stlačiteľné a malo by sa zdať ťažké na svoju veľkosť
    • Ak je príliš mäkké, alebo v ňom „hrká“ kôstka, bude už pravdepodobne prezreté
    • Nezrelé môžeš povzbudiť tým, že ich dáš do papierového sáčku spolu s banánom, ktorý produkuje veľa etylénu
    • Dozreté ich skladuj v chladničke do dvoch dní
    • Ak ješ iba polku, odkladaj tú, v ktorej ostala kôstka, polej ju citrónovou šťavou a daj ju do sáčku, z ktorého vytlač vzduch, aby nezhnedlo

Príprava a konzum

    • Avokádo jedz vždy surové – nech ťa ani nenapadne ho variť, lebo stratí svoje antioxidanty a zoxiduje v ňom tuk
    • Výborný dezert je polka avokáda s lyžičkou medu

Jablká

appleJablká sú dnes veľmi populárne aj z toho dôvodu, že prešli veľmi zásadnými zmenami. Pôvodné Nepálske jablká vážili na kus menej ako gram.

Na to, aby si z nich dostal toľko fytonutrientov ako z bežného dnešného jablka by ti však stačilo iba 6 kusov. Tie by sa zmestili do čajovej lyžičky.

Samozrejme, sú chuťovo úplne odlišné od tých dnešných, no za tú chuť sme draho zaplatili. Pri porovnaní nepálskeho druhu Sikkim s dnešnou populárnou sortou Ginger Gold majú tie prvé až 475 násobok fytonutrientov na gram.

Výber a skladovanie

    • Z moderných jabĺk sa oplatí vyberať z týchto druhov: Braeburn, Cortland, Discovery, Gala, Honeycrisp, Granny Smith, Idared, McIntosh, Melrose, Ozark Gold, Red Delicious.
    • Najmenej živín si zachovali tieto druhy: Elstar, Empire, Ginger Gold, Golden Delicious (najpopulárnejšie) a Pink Lady.
    • Vyberaj si tie, čo majú najviac farby. Sú to väčšinou, tie, čo rástli na okraji stromu, kde boli najviac vystavené slnečnému žiareniu a museli sa pred ním chrániť. Môžu obsahovať aj dvojnásobok živín ako tie z tieňa a dokonca aj v rámci jedného jablka sú výživejšie tie viac sfarbené časti
    • V šuflíku chladničky vydržia aj 10x dlhšie ako vonku. Skoré jablká (júl-august) vydržia niekoľko týždňov, kým tie neskoršie aj mesiace
    • Jablká sú postrekované úplne najviac zo všetkých plodov. Kupuj bio, alebo od farmárov

Príprava a konzumácia

    • Ako vždy, šupka obsahuje asi polovicu živín. nevyhadzuj ju!
    • Bežný jablčný džús má cca 6% z pôvodnej antioxidačnej hodnoty celého jablka
    • Ako väčšina ovocí, najlepšie sú surové

Čučoriedky

blueberriesDomestifikácia čučoriedok začala viac-menej zarovno so vznikom veľkomiest asi pred storočím. Predtým si mohol hocikto vybehnúť do najbližšieho lesa a nazbierať si koľko len chcel.

Čučoriedky sú naozajstným superjedlom hlavne pre mozog. Niekoľko štúdií preukázalo jeho výrazný pozitivny vplyv na prejavy Alzheimerovej choroby, zlepšenie pamäte a nálady. Sú silno protizápalové a veľmi prospešné aj pre zdravie srdcovo-cievneho systému. Navyše chutia úžasne… no nekúp to!

Výber a skladovanie

    • Vyberaj si tmavé, ideálne až čierne čučoriedky. nemali by medzi nimi byť plesnivé, či obúchané kusy.
    • Treba ich zjesť čo najskôr, lebo rýchlo plesnivejú
    • Najlepšie je ich zmraziť čerstvé v jednej vrstve na tácke a následne presypať do sáčku / nádoby. Takto zmrznú individuálne a nie v jednom zhluku. Rozmraziť ich treba tiež čo najrýchlejšie, lebo počas rozmrazovania sa strácajú živiny.

Príprava a konzum

    • Na počudovanie, tepelne sú upravené ešte lepšie ako surové. Dobrá výhovorka na prípravu koláčikov, čo povieš?
    • Sušené strácajú 50 až 80 percent fytonutrientov

Ďalšie výživné bobule, pre ktoré platia viac-menej rovnaké pravidlá a ktoré sú často aj výživnejšie ako čučoriedky sú černice a ich rôzny kríženci s malinami a čučoriedkami – loganberries (kríženec medzi malinami a černicami), boysenberries (kríženec černíc, malín a čučoriedok) a marionberries.

Jahody

strawberryJahody jednoznačne patria medzi moje obľúbené ovocie, no nie sú jahody ako jahody. Tie zo supermarketu sú často až prekvapivo bez chuti a nemajú ani náznak úžasnej chuti domácich, plne dozretých jahôd.

Výber a skladovanie

    • Kupuj iba jahody, ktoré sú celé červené, bez zelených „škvŕn“. Tie sú nezrelé a chuťovo sú na tom mizerne.
    • Vyhýbaj sa aj potlačeným, roztečeným, či plesnivým jahodám
    • Jahody sú bežne ťažko postrekované, v supermarketoch kupuj iba bio kvalitu
    • Zjedz ich maximálne do dvoch dní
    • Pri mrazení ich posyp kyselinou askorbovou (vitamín C), alebo pektínom, aby si zachovali viac živín

Príprava a konzumácia

    • Na počudovanie, ak ich necháš pár hodín odstáť v izbovej teplote, ich antioxidačná hodnota sa ešte zvýši

Ďalšie bobule

berriesVšetky divé bobule sú naozaj bohaté na antioxidanty, no brusnice patria medzi najlepšie z najlepších. Vyrovnajú sa im snáď iba acai, arónia, či čierne maliny.

Svojou aktivitou znemožňujú baktériám „usadiť“ sa na tkanivách, čo je základný predpoklad, aby vyvolali infekciu. Sušené majú asi 20% z tejto hodnoty, no sú stále neporovnateľne lepšie ako hrozienka. Brusnicový džús si zachová asi polovicu hodnoty čerstvého ovocia. V šuflíku chladničky vydržia aj týždeň.

Maliny majú, podobne ako černice, vďaka svojej štruktúre veľmi vysoký obsah rozpustnej vlákniny. Kazia sa extrémne rýchlo a treba ich čo najskôr zjesť, alebo zamraziť. Čierne maliny sú úplne top, no tak ľahko ich nenájdeš. Majú veľmi silné protirakovinové účinky.

Broskyne a nektarinky

peachBroskyne a nektarinky sú viac-menej to isté ovocie, až na malú genetickú odchýlku. Často rastú na jednom strome oba druhy týchto kôstkovín naraz.

Častý problém kôstkového ovocia predávaného v supermarkete (vrátane marhúľ, sliviek a iných) je, že boli v určitom bode vystavené teplote pod 10°C, z čoho môžu mať „zranenia“ s trvalými následkami – môžu zhnednúť, zmúčnieť a stratiť šťavnatosť.

Výber a skladovanie

    • Či sú dozreté určuj hlavne podľa farby „pozadia“. Nenechaj sa zmiasť začervenaným ovocím a dávaj pozor na to, či je pozadí náznak zelenej. Ak áno, ide o nedozretú broskyňu.
    • Zrelá broskyňa sa dá jemne stlačiť, nemala by byť tvrdá
    • Broskyne majú výnimku z pravidla farebnosti – biele (zvonka) sú až 6x výživnejšie ako oranžové. Platí to aj pre nektarinky.
    • Toto sa týka hlavne šupky – tie, čo sú červené zvnútra sú ešte oveľa výživnejšie. Ideálne hľadaj biele s červenou dužinou.
    • Kupuj bio, alebo od farmárov, kvôli vysokému znečisteniu pesticídmi.

Marhule

apricotMarhule sú na tom nutrične o niečo lepšie ako broskyne a nektarinky – spravidla obsahujú 3-8x viac fytonutrientov. Samozrejme, pokiaľ sú skutočne dozreté na strome. Tie druhy, čo sa zbierajú v máji majú asi pätinu živín oproti augustovým. Jedna z najvýživnejších odrôd je Blenheim.

Výber a skladovanie

    • Kupuj ich v sezóne, tj. v strede leta a neskôr
    • Tvrdé marhule so žltými miestami sú nezrelé
    • Sušené (hlavne na slnku) majú iba zlomok sily oproti čerstvým

Čerešne a višne

cherryČerešne a višne majú síce rôzny pôvod, no obe sú veľmi výživovo hodnotné. Patria medzi najskoršie zrejúce druhy ovocia. Najvýživnejšie odrody sú Luelling’s Bing a Brooks.

Višne sú výborným protizápalovým ovocím – najlepšie odrody z nich sú Montmorency a Balaton. Výber a skladovanie

    • Degradujú extrémne rýchlo, preto je najlepšie ich jesť priamo zo stromu.
    • Kupuj iba pevné, lesklé čerešne bez mäkkých škvŕn.
    • Stonka by mala mať jasne zelenú farbu – ak je hnedá, plody už boli oberané dávnejšie.
    • Tiež sú ťažko postrekované, kupuj ich iba od poctivých pestovateľov.

Slivky

plums +driedTmavé slivky (červené, fialové, čierne a modré) môžu obsahovať viac fytonutrientov ako červená kapusta, či špenát.

Podobne ako marhule, tie druhy, čo dozrievajú neskôr sú výživnejšie ako tie skoršie.

Výber a skladovanie

    • Tvrdosť je znak nezrelosti
    • Žlté, ružové a zelené sú menej výživné ako tmavšie druhy
    • Sezónu majú v júli, predtým budú pravdepodobne menej výživné ako by mohli byť
    • Sušené slivky sú dobrým zdrojom bóru, ktorý prispieva, okrem iného, k zdraviu kostí (vyberaj si nesírené)

Hrozno

grapeHrozno je známe hlavne kvôli svojmu obsahu resveratrolu, ktorému sa prisudzujú omladzujúce účinky a kvôli ktorému sa víno považuje za super-zdravé. Škoda len, že na účinnú dávku by si ich musel skonzumovať toľko, že by si skôr umrel na toxicitu alkoholom, alebo glukózou.

V skutočnosti je hrozno je jedno z ovocí, ktoré odporúčam konzumovať iba veľmi striedmo a iba tým, čo si to môžu dovoliť (tj. potrebujú doplniť glykogén po náročnom tréningu). Komerčné hrozno je, okrem veľkej dávky pesticídov, postrekované aj rastlinným hormónom (gibbarelic acid), ktorý spôsobuje ich rast do dĺžky, čím zväčší ich veľkosť až o 75%. Najvýživnejšie odrody sú Concord a Muscadine.

Výber a skladovanie

    • Ako u čerešní, aj u hrozna je indikátor čerstvosti stonka. Mala by mať čerstvú zelenú farbu, nie zoschnutú hnedú.
    • Keď zatrasieš strapcom, nemali by z neho padať bobule.
    • Ak ich skladuješ, určite ich predtým neumývaj. Uchovaj ich v spodnej poličke chladničky v perforovanom sáčku a umy iba toľko, čo zješ.
    • Je ťažko postrekované, takže kupuj hrozno iba od poctivých pestovateľov
    • Tmavé hrozno je oveľa lepším zdrojom fytonutrientov ako biele
    • Hrozienka sú najčastejšie robené z nutrične najchudobnejšej odrody (Thomson), sušením ešte ochudobnené o živiny a navyše väčšinou sírené. Ak ich už kupuješ, tak hľadaj svetlé a žlté, nesírené varianty.

Pomaranče

orangeVšetky citrusy pochádzajú z juhovýchodnej Ázie, odkiaľ sa postupne rozšírili do celého sveta. Tie pôvodné boli prakticky nejedlé a používali sa skôr na výrobu liekov a kozmetiky.

Dnes sa ich zjedia milióny ton ročne a ide stále o veľmi hodnotné a navyše chutné ovocie.

Sranda je, že u pomarančov tiež platí, že veľká časť fytonutrientov sa nachádza v šupke. Určite ju však nejedz, pokiaľ nemáš zaručene BIO pomaranče. U tých ostatných je totiž kôra chemicky ošetrená. Biela vrstva pod šupkou (albedo) je tiež výživnejšia ako dužina – určite ju nevyhadzuj.

Ako som už spomínal v úvodnom článku, pomaranče sa zbierajú (ako väčšina komerčných plodov) ešte kým sú zelené. Na rozdiel od väčšiny však pomaranče nie sú schopné dozrieť mimo stromu a etylénom, ktorým ho „dofarbujú“, sa dosiahne iba sfarbenie kôry do oranžova. Vnútro ostáva nezrelé a kyslé. Stále lepšie ako toxické farbivo, ktoré sa používalo začiatkom 20. storočia, no ak máš tú možnosť, hľadaj dozretý pomaranč.

Výber a skladovanie

    • Ak sa medzi vystavenými pomarančmi nachádzajú aj žlté, resp svetlooranžové, tak neboli dofarbované (inak by boli všetky rovnaké). V takom prípade si vyberaj tie najtmavšie oranžové, ktoré stihli dozrieť.
    • Ak sú všetky rovnakej farby, tak si vyberaj tie najväčšie kusy. Čím je plod väčší, tým dlhšie bol na strome a tým väčšia šanca je, že stihol dozrieť
    • Skladuj ich v chladničke, no nie v plastovom sáčku. Ten zadržuje vlhkosť a podporí vznik plesní. Vydržia tam aj dva týždne.
    • Z bežných pomarančov sú dobré Washington Navel – spoznáš ich podľa „pupku“, čo je vlastne jeho podvýživené siamské dvojča
    • Cara cara sú asi o tretinu menšie a majú vďaka lykopénu červené vnútro. Vďaka nemu majú 2-3x viac antioxidantov ako Navel.
    • Blood orange je ešte menší, asi polovica z Navel a červená sa aj zvonka. Tento je červený vďaka antokyanínom, nie lykopénu a chutí úžasne.
    • Valencia je tiež výživnejšia odroda ako Navel. Zaujímavé je, že tento druh sa prirodzene vracia ku zelenej farbe po dozretí (samozrejme ho zvyknú dofarbiť etylénom na oranžovo, lebo by ho ľudia nekupovali).

Ďalšie citrusy

different types of citrus fruits (orange, lime, lemon, tangerine)

Mandarinky sú rodinka menších citrusov, ktoré sa šúpu podstatne ľahšie ako pomaranče. Satsuma a Clementine sú varianty bez kôstky. Sú bohaté na beta-karotén.

Tangelo je hybrid medzi mandarinkou a grapefruitom. Vyzerá ako pomaranč s výrastkom na vrchu. Má viac živín ako väčšina sladkých pomarančov.

Grapefruit sa na rozdiel od väčšiny iných plodov stal postupnou mutáciou výživnejším ako bol pôvodne. Z bieleho sme sa postupne dopracovali k ružovým až tmavo-červeným variantám, ktoré sú bohaté antokyaníny a iné fytonutrienty. Grep môže vyvolať komplikácie, ak ho užívaš spolu s liekmi na cholesterol, krvný tlak, nervozitu, či po transplantácií orgánov. Zrelé rozoznáš podľa toho, že sa červenajú a sú ťažké na svoju veľkosť.

Čo sa týka citrónov, tiež sú najlepšie tie, ktoré sa zdajú ťažké. Vyberaj si iba také, čo nemajú zelené škrvny – tie značia, že ovocie je nezrelé. Skladovať ich môžeš pár dní (max týždeň) aj vonku, v chladničke vydržia do 2 týždňov.

Banány

bananaPôvodné banány ešte stále existujú predovšetkým v juhovýchodnej Ázií v tisícoch rôznych druhov. Majú rôzne tvary (guľaté, malé, aj obrovské) a farby – zvonka môžu byť červené, čierne, zelené, ružové, fialové, alebo aj pásikavé a zvnútra okrem známej bielej aj červené, žlté, či okrové.

Zvyčajne však nemajú pre nás známu sladkú chuť a príjemnú textúru a často obsahujú viac kôstiek ako dužiny. Naše bežne dostupné banány odrody Cavendish sú jedným z najmenej výživných ovocí. Navyše v sebe skrývajú poriadnu dávku cukru – oproti takým jahodám majú vyše desaťnásobnú glykemickú nálož.

Osobne som ešte u nás iný druh, žiaľ, nestretol. Ak raz budeš v Mikronézií, určite vyskúšaj odrodu Uht en yap s oranžovou dužinou a 275-násobným obsahom beta-karoténu. Tie naše sú akurát tak dobrým zdrojom cukru na doplnenie glykogénu, no majú v sebe aj celkom dosť draslíka, aby som im úplne nekrivdil.

Výber a skladovanie

    • Banány veľmi dobre dozrievajú aj mimo stromu, ak ich necháš v izbovej teplote. Ak chceš zrenie urýchliť, daj ich papierového sáčku spolu s jablkom.
    • Ak ich už raz dáš do chladničky nedozreté, pravdepodobne ti už nedozrejú. Zima sa im veru nepáči.
    • Keď už sú dozreté, tak ti v chladničke vydržia o pár dní dlhšie.
    • Čím sú zrelšie, tým majú väčšiu nálož cukru. Zelené sú skôr zdrojom nestráviteľného škrobu.

Ananás

pineappleAnanás je tiež jeden z menej výživných a viac cukrových druhov ovocí, no stále je dosť dobrým zdrojom vitamínu C.

Výber a skladovanie

    • Vyberaj si taký, čo ešte nezačal hnednúť. To je znak, že už je prezretý. Týka sa to aj listov, ktoré by mali byť tmavo-zelené a nie hnedé.
    • Skús vytrhnúť list z jeho koruny. Ak nejde vôbec, je nedozretý, ak ide príliš ľahko, môže byť prezretý.
    • Uchovaj ho v chladničke, no nie dlhšie ako 4 dni.
    • Ananás mimo stromu už väčšinou nedozrieva.
    • Cayenne je najčastejšia, ale menej výživná sorta. Lepšie sú na tom Hawaii Gold a Maui Gold.

Z ostatných tropických ovocí stojí za zmienku ešte mango, ktoré patrí medzi moje obľúbené druhy. Sú úžasne sladké a navyše majú 5-krát viac Cčka ako pomaranč a 5-krát viac vlákniny ako ananás. Určite sú oveľa výživnejšie ako banány.

Najlepšie je ho vyberať podľa mäkkosti – tvrdé kusy sú nezrelé a príliš mäkké sú prezreté. Farba nie je dobrý indikátor – niektoré druhy sú červené aj keď sú tvrdé a niektoré sú zelené aj v zrelom stave. Dozrievajú aj mimo stromu, v izbovej teplote.

Červený melón

watermelonČervený, tiež známy ako vodový melón je jedným z najlepších zdrojov lykopénu – niektoré druhy môžu mať aj o 40% viac ako rajčiny. Obsahuje aj citrulín, ktorý je prekurzorom arginínu a zvyšuje prekrvenie (pre lepší tréning, ale aj erekciu).

Má však aj relatívne vysoký obsah cukru, hoci väčšinu (vyše 90%) z jeho váhy tvorí voda. Osobne z neho, kým je v sezóne, zjem bez výčitiek kľudne aj za troch.

Výber a skladovanie

    • Vyberaj si melón, ktorý začína strácať svoju lesklosť
    • V mieste, kde bol v kontakte so zemou by mal byť žltý a nie biely, alebo zelený
    • Keď ho poklopkáš, mal by si počuť „dutý“ zvuk
    • Najjednoduchšie sa vyberá, ak je už narezaný – hľadaj sýto červený kus, ktorý sa ešte nemení na kašu
    • Melón je jeden z mála ovocí, ktoré zvyšujú svoju hodnotu po obratí. Nechaj ho odstáť aj niekoľko dní mimo chladničky a zvýši svoj obsah lykopénu aj o 50%
    • Pred narezaním ho umy a ochlaď ho až tesne pred podávaním

Cantaloupe

cantaloupeDruhý najpopupárnejší melón je cantaloupe, alebo žltý melón. Hovorí sa mu tiež cukrový melón, hoci má menej cukru ako bežné jablko, no za to je celkom slušný zdroj karotenoidov.

Výber a skladovanie

    • Ak kupuješ narezaný, hľadaj tmavo-oranžovú farbu, ktorá je znakom vysokého obsahu karotenoidov
    • Ak kupuješ celý, pozri sa na miesto, kde bola stopka. Mala by byť prepadnutá a nie vypuklá. V druhom prípade bol odtrhnutý príliš skoro a zrejme ešte nestihol dozrieť.
    • Pri stopke by mal voňať sladko
    • Opačný koniec oproti stopke by mal byť trochu mäkký, nie úplne tvrdý
    • Ak ešte nie je zrelý, nechaj ho 1-2 dni pri izbovej teplote.
    • V chladničke vydrží do 5 dní, no najlepšie je ho zjesť čo najskôr
    • Pred narezaním ho poriadne umy. V škárach na jeho povrchu sa môžu skrývať škodlivé baktérie z pôdy.
    • Po narezaní ho zakry a skladuj v chladničke

Ďalšie melóny

honeydew melonČo sa týka ďalších melónov, je tu ešte honeydew. Varianty so zelenou dužinou sú najsladšie, no nutrične najmenej zaujímavé. Existuje však kríženec medzi cantaloupom a honeydew s oranžovou dužinou, ktorý má ešte viac beta-karoténu ako cantaloupe. Sú to napríklad odrody Orange Dew, alebo Honey Gold.

Výber a skladovanie

    • Dozretý honeydew je ťažký na svoju veľkosť a má krémovo sfarbenú kôru, nie zelenú.
    • Miesto kde je stonka by malo byť mierne stlačiteľné. Ak sa poddá príliš ľahko, je už prezretý
    • Ak ním zatrasieš a počuješ hrkať semienka, je už prezretý.

Casaba je ďalšia varianta príbuzná honeydew a cantaloupom, no je zo všetkých najmenej výživná.


Tak, a sme na konci tohto seriálu.

Ešte raz pre zhrnutie: Tieto druhy ovocia vedia dozrieť aj po obratí: jablká, marhule, avokádo, banán, guava, kiwi, mango, nektarinky, broskyne, hrušky, slivky, rajčiny.

Tieto musia dozrieť na strome: citrusy, bobule, čerešne, hrozno, ananás.

Tých informácií je naozaj pekná kopa, no ak chceš ísť viac do detailov a vieš po anglicky, určite ti odporúčam publikáciu Eating on the Wild Side od Jo Robinson, z ktorej som čerpal väčšinu informácií pre posledné 2 články.

Ak chceš môj kompletný návod ako si pripraviť zdravé a chutné jedlá bez receptov, určite si čekni moju publikáciu Kuchyňa Pračloveka. Ak sa ti páčil tento článok, prosím zdieľaj ho medzi tvojich známych a pomôž aj im vyberať tie najvýživnejšie druhy ovocia.

ZDIEĽAJ ČLÁNOK

mohlo by ťa zaujímať

Ak sa ti páčil tento článok, bude sa ti určite páčiť aj moja publikácia Kuchyňa Pračloveka - Ako si pripraviť chutné a zdravé jedlo jednoducho a bez receptov. Z tohto kompletného návodu do pračlovečej kuchyne sa okrem iného dozvieš:
  • Ktoré potraviny ti prinesú najlepší úžitok a ktorým sa vyhýbať
  • Ako z takmer prázdnej chladničky vyčarovať chutnú večeru
  • Ako vyťažiť z minima ingrediencií maximum hodnoty
  • Aké pomôcky do kuchyne potrebuješ a ktoré by si mal radšej vyhodiť
  • Ako si vytvoriť epické šejky, šaláty, dezerty a mnoho iného
Kuchyňa Pračloveka
Top