Ako ušetriť peniaze, čas a energiu pri nákupe surovín

Zastávam názor, že na jedle sa šetriť neoplatí. Zároveň si však myslím že rozumný pračlovek, ktorý má svoje peniaze pod kontrolou, sa snaží hospodáriť čo najefektívnejšie. Preto tu mám pre teba zopár tipov, ktoré ti pomôžu nejaké to euríčko v kuchyni ušetriť a zároveň sa nie len že o nič neukrátiť, ale dokonca priniesť hodnotu navyše. Pozrieme sa aj na to, ako môžeš okrem peňazí ušetriť pri samotnom nakupovaní aj niečo (podľa mňa) oveľa hodnotnejšie: čas a energiu. Povedzme si najprv niečo o tom, ako môžeš rozumne ušetriť peniaze bez toho, aby si musel kupovať nekvalitné suroviny:

Vypestuj / vyrob si vlastné

Viem, väčšina z nás dnes býva v panelákoch a záhradu nemá. Existuje však veľa potravín, ktoré si môžeš doma sám vypestovať, alebo vyrobiť.

Stačí ti napríklad pár kvetináčov a môžeš si na ráme okna, alebo na balkóne dopestovať svoje vlastné bylinky. Ich cena bude v konečnom dôsledku iba zlomok tej, ktorú by si zaplatil v obchode a kvalita spravidla oveľa vyššia.

Vyrobiť si vlastné potraviny ti môže často ušetriť nejaké peniaze, no hlavný dôvod prečo to robiť je získanie kontroly nad ingredienciami. Dobrým príkladom je kefír.

Kefír z obchodu je oproti domácemu úplne o ničom a pritom jeho výroba je tak jednoduchá. Stačí ti zohnať kefírovú hubu a máš super lacnú, super hodnotnú potravinu na celý rok. Návod už nájdeš v tomto článku. Pamätaj, staraj sa o tvoje črevné baktérie a oni sa na oplátku postarajú o teba.

Jogurt, kokosové mlieko a múka, rôzne dresingy… doma sa dá vyrobiť kadečo a ak vieš ako na to, bude to pravdepodobne oveľa vyššej kvality ako keby si to kúpil v obchode. Mnoho návodov ako si vyrobiť vlastné suroviny nájdeš v mojej publikácií Kuchyňa Pračloveka.

Kupuj vo sezónne, lokálne, vo veľkom a konzervuj efektívne

O sezónnych potravinách som už hovoril ako o najlepšej alternatíve pre tvoje zdravie a hovorím o tom znova, ako o alternatíve ako ušetriť. Dôvod je jednoduchý – to, čo je v sezóne, toho je veľa a čoho je veľa, to je lacné.

Kúp jahody v zime a dostaneš červené plody, ktoré síce vyzerajú ako jahody, ale sú plné pesticídov, nemajú žiadnu chuť a stoja viac ako minie na jedlo priemerná rodina v Indii za týždeň. Kúp ich v lete a dostaneš antioxidačnú bombu, ktorá rozvonia celý dom a nevieš sa jej nabažiť.

Ešte lepšie – kúp ich na kilá a zmraz ich na horšie časy.10537035_10204578513491085_3645300777908615074_n Dobrá stratégia na ušetrenie peňazí je aj nákup vo veľkom, ak vystihneš nejaký tovar v zľave, a jeho následné zmrazenie. Mal by si vidieť náš nákupný košík, keď vychytáme Kerrygold v akcii…

V zime kupuj kyslú kapustu. Lacnejšiu a hodnotnejšiu potravinu pravdepodobne nenájdeš. Je trvanlivá (dokonca čím dlhšie ju skladuješ, tým je lepšia), chutí výborne a spolu s tebou zasýti aj miliardy baktérií v tvojom čreve.

Zo zvyškov urob praženicu / omeletu

Ja viem, ja viem. Praženica nie je práve najlepšia forma tepelnej úpravy vajíčok. No je veľmi jednoduchá na prípravu a môžeš do nej pridať prakticky hocičo.

Ostala ti zo včerajšej večere nejaká dusená zelenina a nemáš ju s čím jesť? Šup s ňou na panvicu! Predtým na ňu daj osmažiť slaninu, primiešaj k nej vajíčka a o chvíľu máš hotové rýchle a super mňamózne jedlo.

V lepšom prípade použiješ menší plameň, panvicu prikryješ a urobíš namiesto praženice omeletu. Táto metóda je síce o pár minút časovo náročnejšia, no je aj šetrnejšia voči cholesterolu vo vajíčkach, ktorý má tendenciu rýchlo oxidovať pri vysokej teplote.

Nedá sa to jesť? Urob z toho vývar

Ako som už spomínal, vývary sú mimoriadne dôležitou súčasťou jedálnička Moderného Pračloveka. Okrem toho, že sú extrémne hodnotné pre tvoje zdravie, sú zároveň aj jednou z najlacnejších potravín, aké môžeš dostať. Časti zvierat, ktoré drvivá väčšina ľudí vyhadzuje, sú totiž najlepšie na vývar.

Kosti, nohy, hlavy a podobné záležitosti dostaneš za pár šupov (možno aj zadarmo) u tvojho lokálneho mäsiara. V tomto článku nájdeš návod na tvorbu tohto čarovného elixíru plného liečivej želatíny.

Šetri energiu a čas: Outsourcuj nakupovanie potravín

Ak si mega-zaneprázdnený a nemáš kedy nakupovať, alebo si proste lenivý, mám pre teba jeden dobrý tip. V dnešnej dobe existuje kopa možností ako si nechať priniesť jedlo priamo pred dvere.

Nie, nemám na mysli donášku pizze. Hovorím o rôznych službách, ktoré odkupujú suroviny od poctivých farmárov z okolitých dedín a následne ich rozvážajú do väčších miest.

Zelenina, ovocie, mäso, vajcia, mlieko, syry – všetko si len naklikáš na ich webstránke a pravidelne (väčšinou každý týždeň) ti ich prinesú v debničke priamo pred dvere. Vždy dostaneš lokálne a sezónne potraviny najvyššej kvality bez toho, aby si musel organizovať výpravu na trh. Sen Moderného Pračloveka!

V čase úpravy tohto textu (Feb 2019) využívam služby svetbedniciek.sk. Je dosť možné, že ťa takáto donáška vyjde o niečo drajšie ako keby si si všetko kupoval sám na trhu, no na druhej strane ušetríš kopu času, ktorý je v konečnom dôsledku oveľa cennejší ako ušetrené peniaze.

Urob si týždenný plán jedál

Barrack Obama nosí ten istý oblek každý deň. Mark Zuckerberg chodil v tej istej mikine s kapucou dlhé roky (ja tiež 🙂 ). Bežný človek má oveľa väčšiu šancu, že nakúpi blbosti, keď nakupuje po práci, oproti tomu keď nakupuje ráno.

Prečo? Všetko je to o mentálnej energií, ktorú potrebuješ na každé jedno rozhodnutie. Tejto energie máš na každý deň iba obmedzené množstvo a keď sa ti minie, máš oveľa väčšiu pravdepodobnosť, že sa rozhodneš inak, ako by si normálne považoval za správne. Možno sa ti to nezdá, ale ešte skôr než odídeš do práce urobíš aspoň tucet rozhodnutí (Čo si obliecť? Dať si čaj, alebo kávu? Ísť na bicykli, pešo, alebo autom?).

V kuchyni sa tiež musíš často rozhodovať: Čo budem dnes variť? Čo k tomu potrebujem? Bude mi stačiť tá kapusta, čo mám doma, alebo treba nejakú dokúpiť? A tak ďalej…

Poviem ti, ak denne urobíš stovky rozhodnutí, budeš, že toto už riešiť nemusíš. Ak si objednáš debničku, otázka ingrediencií je už viac-menej vyriešená. Proste použiješ to, čo ti priniesli od farmárov.

Ideálne si hneď po doručení debničky naplánuj, čo počas týždňa budeš variť tak, aby si využil úplne všetky ingrediencie v správny čas.

Časovanie je totiž tiež dôležité. Taký ľadový šalát, či reďkovka je po dvoch dňoch polomŕtva, kdežto mrkva a zemiaky bez problémov vydržia celý týždeň. Viac o tomto sa dočítaš v Kuchyni Pračloveka.

Tým, že si urobíš týždenný plán, zabezpečíš že nebudeš musieť nič vyhadzovať a že použiješ vždy čerstvé suroviny. Vyhadzovanie potravín je plytvanie a keď sa mu vyhneš, v podstate ušetríš peniaze. Základná forma vytvárania týždenného plánu by v praxi mohla vyzerať asi takto:

    1. Pozri sa do chladničky / špajze a napíš si zoznam všetkých potravín, ktoré chceš v daný týždeň použiť a ich množstvo
    2. Vytvor si nasledovné 3 stĺpce a všetky potraviny zaraď do jedného z nich:
        1. potraviny s krátkou dobou trvanlivosti (1-2 dni). Napríklad spomínaný ľadový šalát, reďkovka, či mlieko.
        2. potraviny so strednou dobou trvanlivosti (3-5 dní). Sem patrí napríklad brokolica, rajčiny, paprika…
        3. potraviny, ktoré vydržia 5 a viac dní. Tu bude napr. mrkva, petržlen, či zemiaky, ale aj potraviny, ktoré máš v mrazáku.

Ak máš nejaké zvyšky z minulého týždňa a potrebuješ ich čo najskôr zjesť, zaraď ich do stĺpca s krátkou trvanlivosťou. Následne si spíš na každý deň buď konkrétne jedlo, ktoré budeš variť, alebo ak chceš improvizovať, urob si len zoznam potravín, ktoré chceš použiť.

Logicky začneš prvým radom a potraviny z neho dáš na zajtra / pozajtra. Potraviny, ktoré vydržia najdlhšie by si mal zaradiť na koniec týždňa. Vždy tu je, samozrejme, priestor pre improvizáciu, ale mať aspoň približný harmonogram je naozaj výborný spôsob ako ušetriť mentálnu energiu.

Táto kombinácia outsourcovania nakupovania + plánovania jedál mi ušetrila obrovské množstvo mentálnej energie, ktorú radšej využijem na niečo produktívne. A platí to pre všetky ostatné oblasti života – rutina je predpokladom produktivity. Ak máš nejaké svoje tipy na ušetrenie ktoréhokoľvek z týchto zdrojov, neváhaj sa o ne podeliť v komentároch.

Tento článok je úryvok z mojej najnovšej publikácie Kuchyňa Pračloveka. Ak sa ti článok páčil, prosím zdieľaj ho medzi svojich priateľov a známych.

ZDIEĽAJ ČLÁNOK

mohlo by ťa zaujímať

Ak sa ti páčil tento článok, bude sa ti určite páčiť aj moja publikácia Kuchyňa Pračloveka - Ako si pripraviť chutné a zdravé jedlo jednoducho a bez receptov. Z tohto kompletného návodu do pračlovečej kuchyne sa okrem iného dozvieš:
  • Ktoré potraviny ti prinesú najlepší úžitok a ktorým sa vyhýbať
  • Ako z takmer prázdnej chladničky vyčarovať chutnú večeru
  • Ako vyťažiť z minima ingrediencií maximum hodnoty
  • Aké pomôcky do kuchyne potrebuješ a ktoré by si mal radšej vyhodiť
  • Ako si vytvoriť epické šejky, šaláty, dezerty a mnoho iného
Kuchyňa Pračloveka
Top