7 Ľahko Dostupných Hyperpotravín Pre Nakopnutie Tvojej Imunity

Určite si už počul pojem superpotravina. Ide o potraviny, ktoré v sebe skrývajú množstvo antioxidantov, vitamínov a minerálov, či iných látok. Typický zoznam takýchto potravín obsahuje nejaké superbobule z čarovného kríčka v severnej afrike, či korienky zázračného juhoamerického stromu, ktorým domorodí šamani liečili týfus. Ja ti dnes prinášam zoznam potravín, ktoré sú v našich končinách úplne bežne dostupné a ktoré svojou nutričnou hodnotou ďaleko prekonajú väčšinu týchto ťažko dostupných a drahých zázrakov. Ich cena je tiež väčšinou nízka, dokonca nižšia ako veľa potravín, ktoré kupuješ v supermarkete. Vlastne to je aj jedno z ich tajomstiev, prečo sú také účinné – lebo pochádzajú z lokálnych zdrojov a nemuseli precestovať pol sveta, skôr než sa ku tebe dostali. Pokiaľ chceš byť zdravý, mal by si jesť čo najviac takýchto potravín. Skôr než začnem ti ešte chcem zdôrazniť, že nestačí, keď má na sebe daná potravina nálepku „slovenský výrobok“. Je síce pekné podporovať domácu ekonomiku, ale radšej si kúpim poctivo vypestovanú potravinu od maďarského farmára, ako nejaký treťotriedny produkt zo slovenskej veľkovýroby. Pokiaľ teda nepestuješ / vyrábaš tieto potraviny sám, kupuj iba také, u ktorých si vieš overiť ich pôvod. Poďme teraz na zoznam siedmych najzdravších jedál, aké vôbec poznám a ktoré by v tvojom jedálničku mali mať svoje miesto každý deň (ich poradie je náhodné):

 1. Kyslá kapusta

Mám na mysli starú dobrú kvasenú kapustu. Hlavne v zimnom období sa ňou trhy len tak hemžia a jej cena je takmer zanedbateľná. Fakt, lepší pomer cena / výkon asi medzi potravinami nenájdeš. A prečo je taká zdravá? Okrem toho, že obsahuje kopu vitamínov, kyslá kapusta a ďalšie kvasené výrobky (uhorky a pod.) obsahujú veľké množstvo probiotických baktérii, ktoré ak sa v udomácnia v tvojom hrubom čreve, začnú konať skutočné zázraky. Preceniť dôležitosť črevných baktérii je nemožné. Okrem toho, že tvoria základ tvojho imunitného systému, existuje X ďalších vecí, v ktorých ti zlepšia život. Tvoria vitamíny, pomáhajú ti s trávením a vplývajú napríklad aj na pevnosť kostí. Dokonca priamo vplývajú na tvoju náladu, keďže vytvárajú veľkú časť neurotransmitterov (dopamín, serotonín).

Ak by som mal vybrať jeden faktor, ktorý úplne najviac zo všetkého ovplyvňuje tvoje zdravie a celkový pocit blaha, bola by to zdravá črevná mikroflóra. Bez debatky. Kyslá kapusta je jedna z najlepších potravín, ktoré svojim malým kamarátom môžeš dopriať.

2. Kefír

kefir1-300x254Kefír je ďalšia hyperpotravina, ktorá má veľmi silný pozitívny účinok na tvoje črevné baktérie. O kefíre som sa už rozpisoval v tomto článku, takže detaily tu rozoberať nebudem. V článku dokonca nájdeš aj kompletný návod, ako si tento zázračný nápoj veľmi jednoducho vyrobiť doma. Silno odporúčam hlavne kefír z nepasterizovaného kozieho mlieka. TOP!

3. Cesnak 

Cesnak je liek. Keď sa cítim slabý, šupnem do seba poriadnu dávku cesnaku a vzpruží ma ako na počkanie. Na rozdiel od tých z lekárne má iba jeden vedľajší účinok – cesnakový dych. Rozhodne to ale za to stojí. Jeho sila spočíva v unikátnej zložke zvanej alicín, ktorá má silné antivirálne, antibakteriálne a antifungálne účinky. Znamená to, že ťa vie účinne ochrániť pred škodlivými baktériami, zabíja plesne a vírusy. Taký herpes, alebo chrípka mu ľahko podľahnú. garlic Alicín sa z cesnaku uvoľňuje, keď ho nakrájaš. Spôsobuje to vlastne konverzia látky zvanej alliin za pomoci enzýmu alináza a vzduchu. Nemusíš sa učiť všetky tieto alinázvy. Stačí že si zapamätáš, že cesnak treba vždy nakrájať, aby si z neho dostal maximum. Všetko je pominuteľné. Aj alicín. Ak necháš cesnak odstáť na vzduchu dlhšiu dobu, alicín bude postupne konvertovať na rôzne látky s obsahom síry a do hodiny je takmer fuč. Odporúčam ti teda po nakrájaní cesnak nechať odstáť do 10 minút a hneď ho zjesť. Samozrejme, mal by si sa snažiť zohnať lokálne vypestovaný cesnak. Tomu čínskemu ja osobne akosi neverím…

4. Vajcia

Vajcia majú v očiach niektorých ľudí zlú reputáciiu kvôli cholesterolu, ktorý obsahujú. Ak si jedným z nich, tak ti odporúčam okamžite prečítať moju publikáciu Tuky: Návod na použitie, ktorá je súčasťou balíka Princípy Pračloveka. Zistíš, že nie len že nie je nezdravý, je životne dôležitý a jedlá bohaté na cholesterol sú z tých najzdravších. Bez vajec si už pomaly ani neviem predstaviť svoj deň. V rebríčku mojich obľúbených a najviac používaných potravín sú hneď na treťom mieste, tesne za maslom a kokosovým olejom. egg-yolk-300x226Vajcia nie sú iba zdrojom bielkovín, ako ich mnohí vnímajú. Hoci obsahujú tie najlepšie a najvstrebateľnejšie bielkoviny, sú tiež jednou z najvýživnejších potravín vôbec – naozajstná superpotravina. Okrem bielkovín tiež obsahujú dávku tých správnych tukov (vrátane cholesterolu) a tiež mikronutrientov – beta karoténov a ďalších vitamínov rozpustných v tukoch.   Ak by som si mal zobrať jednu vec so sebou na opustený ostrov, zobral by som si sliepku, ktorá by mi znášala vajcia.

Ako spoznať kvalitné vajce

Kvalitné vajcia pochádzajú od sliepok vo voľnom výbehu. Ideálne takých, ktoré boli kŕmené prirodzenými potravinami – tráva, zvyšky zeleniny, resp. tým čo si samé našli (chrobáky, červíky a pod). Sliepky si tiež, rovnako ako my, prešli nejakou tou evolúciou a sú „zvyknuté“ na určité potraviny a podmienky. Pokiaľ ich človek kŕmi iba zrnom (najlepšie geneticky modifikovaným) a nedopraje im vhodné podmienky (slnečné žiarenie, výbeh), kvalita ich vajec sa rapídne znižuje. Bežne asi nezistíš, čím boli sliepky kŕmené, pokiaľ nepoznáš majiteľa, alebo ním nie si ty sám. Keď nepoznáš nikoho, kto by choval sliepočky v úctihodných podmienkach, tvoja najlepšia možnosť je kúpiť neoznačené domáce vajcia na tržnici, resp. od známeho. Ak sa z nejakého dôvodu nevieš k takýmto dostať (posnaž sa, ozaj to stojí za to) a kupuješ vajcia z obchodu, pozri si ich označenie. Každé vajce by malo mať na škrupine kód, ktorý jasne naznačuje jeho kvalitu. Dôležité sú prvé 3 znaky – prvý udáva spôsob chovu sliepok, ďalšie 2 krajinu pôvodu.

    • 0XX je vajce v bio kvalite. Ak kupuješ vajce z obchodu a vidíš tam takéto (väčšinou to bude 0SK, 0AT, alebo 0HU), toto je najlepšia možnosť.
    • 1XX je vajce z voľného výbehu. Tu je o niečo nižšia kvalita, no stále je OK.
    • 2XX je vajce z podstieľkového chovu. Toto by som už za surova určite nezjedol.  Keby som už druhý deň hladoval a nič iné by som nemal, zjedol by som ho uvarené.
    • 3XX je vajce z klietkového chovu, kde sa sliepky nemôžu hýbať vôbec a slnko hádam v živote neuvidia. Takéto vajce by som použil maximálne ako zbraň proti hlučnej partii o druhej v noci pred barákom.

Vajcia sú mimochodom výborným základom pre smoothie. Za surova z nich totiž dostaneš oveľa viac živín, ktoré sa pri varení znehodnotia. Na druhej strane sú bielkoviny zo surového vajca oveľa menej vstrebateľné (asi polovica oproti vareným). Ja si ale myslím, že to je férová výmena, keďže veľa ľudí má tak či tak v strave priveľa bielkovín.

5. Pečeň

Uloviť zviera a zjesť iba mäso je maximálne plytvanie. Pravý pračlovek zužitkuje každý jeden kúsok zo svojej koristi a to nie bezdôvodne. Vnútornosti zvierat sú totiž vynikajúcim zdrojom živín – nie iba bielkovín, ale vitamínov a minerálov – a to často v oveľa väčšej koncentrácií ako ovocie a zelenina. Niektoré kultúry dokonca jedia iba orgány a mäso nechajú pre psy. Niečo na tom asi bude… Zo všetkých orgánov by som špeciálne vyzdvihol práve pečeň. Taká hovädzia pečeň, to je hádam jedna z najvýživnejších potravín vôbec. Fakt, nepreháňam. Má dokonca viac vitamínu C ako jablko. A to ani nehovorím o ostatných vitamínoch (B12, kyselina listová atď), železe, magnéziu, zinku… Je to proste nutričná bomba!

Pečeň je naozajstná nutričná bomba
Pečeň je naozajstná nutričná bomba

Ľudia si často myslia, že pečeň, keďže funguje ako filter, je plná toxínov, s ktorými zviera za svoj život prišlo do kontaktu. Toto ale nie je pravda. Úlohou pečene je toxíny neutralizovať. Následne ich posiela do tukového tkaniva – práve to je úložisko toxínov. Pečeň skôr akumuluje množstvo už spomínaných živín (vitamíny a minerály) a preto je taká výžiná. Nikdy by som ti ale nedoporúčal jesť pečienky zo zvierat chovaných vo veľkochove. Tým sa pre istotu vyhýbaj a zožeň si kvalitný materiál od zvierat odchovaných v prirodzených podmienkach.

6. Klíčky

Klíčiace semená sú ďalším hyperjedlom. Obsahujú tie isté enzýmy čo zelenina, no v oveľa silnejšej koncentrácii – až 100x. Sú dôležité preto, lebo telu dovoľujú vstrebať viac esenciálnych minerálov z jedla. Taktiež sú bohaté na antioxidanty, vitamíny, minerály a esenciálne mastné kyseliny. Počas klíčenia sa totiž minerály, ako napríklad vápnik a horčík viažu na bielkoviny, čo ich robí dostupnejšími. sprouts Klíčky sú mega, pretože si ich môžeš vyrobiť doma bez nejakých veľkých nárokov na priestor. To z nich robí ideálny zdroj živín na zimné obdobie, keďže vonku toho veľa nenarastie. Pozor si dávaj na to, že klíčky môžu byť aj výrazným zdrojom antinutrientov, pokiaľ ich nepripravíš správne. Z tohto dôvodu, ak ich chceš konzumovať, ti odporúčam naštudovať si o danom klíčku a jeho príprave čo najviac.

7. Vývar z kostí

Rebríček top potravín uzatvára potravina, ktorú tvoja babka pozná veľmi dobre, no v dnešnej dobe sa už takej popularite neteší. Je to škoda, lebo vývar z kostí je snáď najlepší zdroj vápnika, horčíka, glycínu a glukosamínov. Glukosamíny sú látky, ktoré sa predávajú vo forme suplementov na regeneráciu kĺbov za drahé peniaze. Ich vstrebateľnosť je ale oproti vývaru naozaj mizivá a chýbajú im liečivé účinky, ktorých má vývar neúrekom. Cena vývaru je zase len zanedbateľná položka, keďže kosti dostaneš doslova za pár centov.

Glycín je zas aminokyselina, ktorá je pre teba výnimočne dôležitá. Jej úlohu by som mohol prirovnať k omega-3 tukom. Podobne ako pri tukoch, kde príliš veľa omega-6 a primálo omega-3 spôsobuje v tvojom tele zápaly, rovnako aj priveľa metionínu a primálo glycínu je príčinou zápalových reakcií, ktoré sú zodpovedné za väčšinu moderných ochorení. bonebroth

V dnešnej dobe je totiž úplne normálne konzumovať iba mäso, ktoré obsahuje veľa metionínu a zahadzovať vnútornosti, kosti a spojivové tkanivá, ktoré sú zas zdrojom glycínu. Ako som už spomínal, vnútornosti sú veľmi dôležitá súčasť jedálnička Moderného Pračloveka a rovnako tak aj kosti, resp. vývar z nich. Príprava vývaru má iba 2 pravidlá:

    • Kosti nechaj variť minimálne 12 hodín. Niektorí ich varia aj 2 dni
    • Do vody pridaj trochu octu. Kyslé prostredie umožní lepšie uvoľnenie minerálov z kosti.

Toľko k dnešným hyperjedlám. Ako som hovoril, tieto potraviny sú dostupné naozaj pre každého a teda by si ich mal zakomponovať do svojho jedálnička čo najskôr. Aké sú tvoje najobľúbenejšie a najzdravšie potraviny?

Tento článok obsahuje texty z mojej publikácie Princípy Pračloveka a z mojej budúcej publikácie Kuchyňa Pračloveka, na ktorej aktuálne pracujem.

ZDIEĽAJ ČLÁNOK

mohlo by ťa zaujímať

Tento článok súvisí s mojou najdôležitejšou publikáciou Princípy Pračloveka - Životospráva pre vyšší výkon, lepšiu postavu a pevné zdravie. Ak sa ti páčil, určite by som ti odporučil prečítať si tento kompletný návod k vylepšenej životospráve. Okrem iného sa z nej dozvieš ako:

  • Optimalizovať tvoj hormonálny systém pre čo najväčší úbytok tuku a príbytok svalstva, úplne prirodzene
  • Zlepšiť svoj mentálny výkon, aby si mohol myslieť čisto a jasne a byť produktívny počas celého dňa
  • Posilniť svoj imunitný systém, aby si bol zdravý a fit po celý rok
  • Zbaviť sa neovládnuteľnej túžby po jedle a mať hlad pod kontrolou, takže nebudeš závislý od neustáleho prísunu jedla
  • Predĺžiť si život a zároveň neporovnateľne zlepšiť jeho kvalitu
Princípy Pračloveka
Top