5 Najchutnejších Zdrojov Správnych Tukov, O Ktorých Si Si Myslel Že Sú Nezdravé

Spolu s dementným mýtom, že potravinový cholesterol spôsobuje kardiovaskulárne ochorenia sa vynoril aj zoznam potravín, ktoré údajne tiež veľmi škodia nášmu zdraviu. Keď čítaš tento blog, určite si sa už dozvedel, že nasýtené tuky nie sú až také zlé… že sú dokonca úplne esenciálne pre tvoje zdravie. Poďme sa teraz spolu pozrieť na niekoľko potravín, ktoré sú chutné, zdravé, no všetci ťa od nich odhovárajú. Maj ale na vedomí, že naozaj pozitívne účinky budú mať na tvoje telo iba poctivo vypestované a vyprodukované potraviny. Organické produkty majú oveľa lepší pomer omega-3 ku omega-6 a nie sú plné antibiotík, hormónov a iných sračiek, ktoré sa normálne pchajú do štandardne chovaných zvieratiek. Tému organických vs konvenčných produktov som už rozoberal v tomto článku.

1. Vajcia

Vajíčka sú vo svojej podstate nutričným superjedlom. Sú bohatým zdrojom antioxidantov ako je napr. luteín a zeaxantín, ktoré ťa ochránia pred makulárnou degeneráciou, ktorá ide s vekom. Tryptofán a tyrozín sú veľmi dôležitými amino kyselinami, ktoré sa vo vajíčkach nachádzajú. Tá prvá je prekurzorom melatonínu (hormón spánku a dôležitý antioxidant) a tá druhá syntetizuje dopamín a norepinefrín, ktoré podporujú psychickú aktivitu a pozornosť. Organické vajce alebo vajce od sliepky z voľného výbehu obsahuje okolo dvojnásobku omega-3, 3x viac vitamínu E a 7x viac beta-karoténu ako vajce z veľkochovu. Ako (či vôbec) najlepšie variť vajcia? Väčšina ľudí sa vôbec ani nezamyslí nad tým, že by jedli vajcia za surova a rovno ich hádžu na panvicu. Povedzme si teda niečo o spôsoboch prípravy tohto úžasného superjedla. Praženica je úplne najhoršou variantou. Tým, že vajíčka zahreješ na vysokú teplotu, zničíš veľa antioxidantov a cholesterol v žĺtkach zoxiduje, čo ti naozaj môže poškodiť zdravie. Uvariť ich namäkko je už oveľa lepšia možnosť. A toto sa ti síce môže zdať divné, no vajíčka sú najlepšie surové. Okrem straty už spomínaných živín citlivých na vysokú teplotu je ďalším dôvodom aj to, že teplo spôsobuje zmenu štruktúry ich proteínu, čo môže spôsobovať alergie. To sa ti pri surových vajciach nestane. Mnoho z ďalších skvelých vaječných živín je tiež citlivých na vyššiu teplotu, čiže čím viac ich ohrievaš, tým viac znižuješ obsah antioxidantov, ktoré si mohol do tela dostať. Na druhej strane, z uvarených vajec sa lepšie vstrebávajú bielkoviny, čiže je to akási dvojsečná zbraň. Ak chceš jesť surové vajcia, čo odporúčam, určite nejedz iné ako organické. NIKDY nejedz konvenčne vyprodukované vajcia surové, pretože máš oveľa vyššiu šancu, že budú nakazené salmonelou. Ja osobne neverím ani tým, čo sú z voľného výbehu, ak ich predávajú v obchode. Skús si zohnať vajíčka od lokálneho farmára, ak sa dá. Vyhýbaj sa vajíčkam obohateným o omega-3, nakoľko ich kvalita môže byť otázna. Pravdepodobne už zoxidovali, ešte predtým, než sa k tebe dostali.

2. Maslo

Maslo je skvelým zdrojom vitamínov rozpustných v tukoch – A, D, E, K2 a minerálov ako mangán, chróm, zinok, meď, jód a selén. Poskytuje mastné kyseliny s krátkymi a stredne dlhými reťazcami a jeho pomer omega-3 ku omega-6 je perfektne vyrovnaný. Maslo od kráv pasúcich sa na pastvinách je bohaté na kyselinu linoleovú (CLA) – tá je úžasným bojovníkom proti rakovine, spaľovačom tuku a zároveň užitočnou pomôckou pri budovaní svalov. Taktiež je dobrým zdrojom cholesterolu, čo už snáď vieš, že je dobrá vec. Čiže maslo ťa chráni proti kardiovaskulárnym ochoreniam, rakovine, osteoporóze, astme a obezite. Je skvelé aj na trávenie, plodnosť a zdravie štítnej žľazy.

3. Syr

Plnotučný organický syr je naozaj skvelým zdrojom bielkovín a tukov. A ako väčšina mliečnych výrobkov, môže byť aj výborným zdrojom vápnika a vitamínov. Ak máš na výber, vždy skoč po syre vyrobenom z nepasterizovaného (surového) mlieka. To je vo väčšine krajín dokonca zakázané, čiže v obchode ho asi často nenájdeš. Ja osobne zbožňujem cheddar pre jeho bohatú, krémovú chuť a pridávam si ho do svojich zeleninových šalátov vždy, keď mám možnosť. Nátierkovým syrom, taveným syrom a podobným náhradám reálneho jedla sa vyhýbaj – to nie je syr. To isté platí o nízkotučných syroch. Nejedz ich.

4. Červené mäso

Červeným mäsom nás médiá, farmaceutické a potravinárske spoločnosti spolu s lekármi strašili roky. Dokonca bolo „expertmi“ „jasne spojené s rakovinou“. Áno, môže to platiť v prípade konvenčne produkovaného mäsa plného hormónov a antibiotík, no organické mäso, to je iná káva. Ja osobne odporúčam organické hovädzie. Je bohaté na CLA a má dobrý pomer omega tukov. Konvenčne produkované hovädzie má, na druhej strane, oveľa menej CLA a jeho omega pomer je žalostný (1.65 vs. 4.84). V organickom mäsku je taktiež narozdiel od konvenčného väčšia kopa vitamínov a iných skvelých mikronutrientov. Na príprave mäsa taktiež záleží. Vyprážanie v rastlinných olejoch je úplne to najhoršie, čo môžeš urobiť. Mojím obľúbeným spôsobom prípravy je rýchle smaženie na malom množstve tuku (sautéing). Je to rýchle, jednoduché a zdravé, nakoľko nenapumpuje mäso trans-tukmi. Vyhýbaj sa spracovanému “mäsu”, ako sú párky, hot-dogy a salámy. Tieto srandy nemajú s mäsom nič spoločné. Ešte lepšie ako mäso sú orgány a vnútornosti zvierat, ale o tom si povieme inokedy.

5. Slanina

Ale nieeeee, fakt? FAKT! Hlavnou príčinou, pre ktorú si všetci myslia, že slanina je nebezpečná a nezdravá (spolu so svojím obsahom nasýtených tukov) je to, že obsahuje nitráty. No už pomenej sa vie o tom, že až 70-90% nitrátov v tvojom tele pochádza od teba samého, zo slín. A aby toho nebolo málo, okolo 90% nitrátov z jedla pochádza nie z mäsa, ale zo zeleniny. Nitráty sa ešte k tomu v tele ani neukladajú a drvivá väčšina sa vylúči v moči do 5 hodín od konzumácie. Slanina je bohatým zdrojom cholínu a iných B vitamínov, zinku, horčíka a železa. Je zložená z väčšej časti mononenasýtenými tukmi a z menšej nasýtenými, ktoré spolu tvoria 90% obsahu slaniny. Zostatok sú polynenasýtenci. Po smrteľných trans-tukoch ani stopa. Týchto 5 „smrteľných“ zdrojov tuku je úplne v poriadku konzumovať aj denne, na rozdiel od rastlinných tukov, margarínov a podobných dobrôt. Ak ti záleži na zdraví tvojich známych, zdieľaj medzi nich tento článok. Viac o správnych tukoch nájdeš v publikácií Tuky: Návod na prežitie, ktorú dostaneš ku knihe Princípy Pračloveka

ZDIEĽAJ ČLÁNOK
Top