Kuchyňa Pračloveka

Kuchyňa Pračloveka

AKO SI PRIPRAVIŤ CHUTNÉ A ZDRAVÉ JEDLO JEDNODUCHO A BEZ RECEPTOV

kp-cover-3d-newKuchyňa Pračloveka ťa naučí ako sa zorientovať vo svete zdravého stravovania. Po jej prečítaní budeš vedieť aké potraviny by v tvojej domácnosti nikdy nemali chýbať, ako ich vyberať, skladovať a ako z nich vyťažiť čo najviac hodnoty v podobe chutného jedla, na ktoré sa budeš každý deň tešiť.

Nie je to kuchárska kniha v tom pravom zmysle slova. Mojim cieľom nie je dať ti hotovú rybu (recepty) na stôl. Radšej ťa naučím ako si ju sám chytiť, vykostiť a pripraviť vždy na iný spôsob a tak, aby ti chutila zakaždým.

Z Kuchyne Pračloveka sa dozvieš:

  • Ktoré potraviny ti prinesú najlepší úžitok a ktorým sa vyhýbať
  • Ako z takmer prázdnej chladničky vyčarovať chutnú večeru
  • Ako vyťažiť z minima ingrediencií maximum hodnoty
  • Aké pomôcky do kuchyne potrebuješ a ktoré by si mal radšej vyhodiť
  • Ako si vytvoriť epické šejky, šaláty, dezerty a mnoho iného
  • Ako ušetriť čas, peniaze a energiu pri nákupe potravín
  • Triky na správne narábanie s nožom, usporiadanie chladničky a kopu ďalších

 

Povedali o Kuchyni Pračloveka

  • Foto1

    Už je to pár dní po prečítaní knihy a začal som do svojho stravovania začleňovať ďalšie rady a tipy ako na potraviny tak aj na spôsob prípravy svojho jedla. Kedže veľa času trávim na športových akciách prevažne v prírode, našiel som veľmi užitočné informácie čo brať so sebou aby som mal dostatok energie po celý čas,  príprava bola čo najjednoduchšia a hlavne aby mi chutilo.Našiel som aj zložitejšie pochúťky ktoré si pripravujem doma so základnou výbavou kuchyne. Či už mám chuť na sladký dezert alebo vhodnejšiu alternatívu jedál ako pizza a podobne ktoré si obľúbila celá rodina.

    Adam Nemčík
  • 11081389_825729414142815_3500894822884391431_n

    Kniha veľmi pozitívne prekvapila! Čakal som kuchárku plnú receptov, kde bude použitá jedna šablóna a podľa nej bude všade fotka, zoznam ingrediencií a postup, no namiesto toho to bolo, akoby som sa spýtal Mariána otázku „čo mám jesť?“ a „daj mi prosím aj konkrétne tipy“ a on mi prezradil všetko, čo jedáva, ako si to pripravuje a dal mi aj veľa praktických tipov, ktoré som nečakal. Knihu veľmi odporúčam! Je plne kompatibilná s tým, čo sa dočítate na Fitnesse!

    Mišo Duchoň -- tréner, lektor výživy, zakladateľ fitnessa.sk
  • LJ_wakelake

    Práve som dočítal Kuchyňu Pračloveka a musím povedať, že ma úplne nadchla. Už dávno sa mi pri čítaní knihy o jedle nestalo, aby som si počas jej čítania zapisoval jednotlivé vychytávky, a už sa neviem dočkať kedy ich použijem pri najbližšom varení. Taktiež ma zaujala kapitolka o pomôckach do kuchyne a jej základnom vybavení. Nič záhadné ani prelomové, ale popri tom koľko špeciálnych vynálezov majú dnes ľudia v kuchyniach a zaberajú väčšinu času len miesto je týchto pár vecí ozaj zásadných. Ďakujem za výborné čítanie a kopu inšpirácií. Knižku odporučím svojim zverencom, kedže mi ušetrí kopu vysvetľovania a presviedčania.

    Ľubo Jakubek -- osobný tréner, spoluzakladateľ telocvične Fitnessa
  • Dusan Plichta Profil

    Inšpirácie do kuchyne a radosti z poctivého a energeticky vymakaného jedla nie je nikdy dosť. Marián v knihe perfektne popisuje jednotlivé skupiny makronutrientov a dáva jednoduchý návod k tomu ako si individuálne nakombinovať svoj optimálny mix. Skvelé sú aj vychytávky v podobe vlastných receptov na shaky, smoothies, či kávové špeciality. A ak si stále myslíte, že k príprave parádneho jedla, hoci aj na prežitie, potrebujete nejaké zázraky, tak je načase vyskúšať aj "hackerské" low-cost riešenia, kde zrazu vyčaríte chutné jedlo aj z prázdnej chladničky. Takže, už aj keď aplikujete len 20% fintičiek z knihy, tak som si istý, že prispejú k vášmu zlepšovaniu. A to myslím, že stojí za oveľa viac ako 35€.

    Dušan Plichta -- zakľadateľ Power Coffee, tréner životosprávy

 

Namiesto receptov návody

Keďže neuznávam instantné riešenia, ani v tejto knihe ich nenájdeš. Recepty sú síce fajn ako inšpirácia, ale ak sa budeš celý život riadiť receptami, nikdy sa nenaučíš tomu najhodnotnejšiemu skillu (nielen) do kuchyne: improvizácii.

Naučiť sa variť a byť v kuchyni samostatný môžeš iba tak, ak začneš s danými jedlami experimentovať a nebudeš sa držať nejakého receptu do detailov. Stačí ti pár týždňov / mesiacov experimentovania a po čase budeš vedieť čo ti sedí najviac a čo ti naopak nechutí vôbec. Budeš vedieť čo s čím ide dokopy a ktorým kombináciám je lepšie sa vyhnúť.

Preto ti namiesto receptov s presným množstvom ingrediencií prinášam návody, ktoré si môžeš prispôsobiť vždy podľa toho na čo máš práve chuť, alebo čo máš akurát v chladničke. V knihe nájdeš napríklad tieto jedlá:

GPŠ – Gigantický pračlovečí šalát

DSC_0012Jeden univerzálny návod na vytvorenie prakticky nekonečného množstva chutí. Naučím ťa aké ingrediencie zo správneho šalátu nesmú chýbať, čím ho dochutiť a ako zabezpečiť, že v ňom bude práve to, čo tvoje telo potrebuje. Navyše, ak máš iba obmedzený výber zeleniny, naučíš sa ako točiť viacmenej rovnaké ingrediencie tak, aby ťa neunudili.

 

Pračlovečia pizza

DSC_0t024

Poznáš niekoho, kto by nemal rád pizzu? Asi by si ich vedel zrárať na prstoch jednej ruky. Žiaľ, tá „tradičná“ verzia z obyčajného cesta je síce chutná, no lepok z nej by rozleptal črevo aj nosorožcovi. Čo keby som ti ukázal ako si môžeš vyrobiť pizzu, ktorá chutí minimálne tak dobre ako tá klasická, no je úplne bez vedľajších účinkov lepku? Presne takú tu pre teba mám…

Proteínové tyčinky – praktické a mňamózne

DSC_0013Dokonalé jedlo na cesty. Nízky obsah sacharidov, dostatok kvalitných bielkovín a iba tie najlepšie stabilné tuky. To sú proteínové tyčinky, ktoré ti predvediem v tejto knihe. Sú jednoduché na výrobu, výnimočne praktické, nevyprovokujú zbytočne tvoj inzulín a zároveň sú dokonale mňamózne.

 

Vývar – základ dobrej polievky a zdravia

DSC_0003

Hoci vizuálne nie je nijako extra príťažlivý, vývar je niečo ako magický elixír mladosti a zároveň tvorí základ každej dobrej polievky. Ukážem ti, ako si jednoducho a bezstarostne vyrobiť rôzne druhy vývaru a ako z nich vyčarovať takú polievku, že aj tvoja babka si bude pýtať recept. Povieme si aj niečo o tom, prečo sú vlastne také úžasné a na čo by si pri ich príprave určite nemal zabudnúť.

Jednohubky – na večierok, alebo len tak

fetorka

Ukážem ti aj to, ako si môžeš zo základných surovín vyrobiť úplne jednoduché jednohubky, ktoré budú chutiť každému Modernému Pračlovekovi a neurazia ani bežného smrteľníka. Môžeš ich zobrať na večierok, alebo ich zobať len tak počas dňa. Sú totiž nízko glykemické a tvoju hladinu inzulínu určite nerozhodia.

Dezerty – sladkosti bez výčitiek

DSC_0246

V knihe nájdeš aj návod na tvorbu dezertov, po ktorých sa budeš zalizovať a po ktorých nemusíš mať žiadne výčitky. Taký poriadny pračlovečí dezert je totiž vždy ideálnym doplnkom k tvojmu hlavnému jedlu a je vysoko prispôsobivý. Podľa tohto návodu si vyrobíš dezert, ktorý ti bude chutiť zakaždým.

Zo zeme až na tvoj tanier, aneb nie je to len o varení

Publikácia Kuchyňa Pračloveka sa skladá zo štyroch častí. V prvej časti ti ukážem, ktoré ingrediencie budeme najčastejšie používať. Ku každej potravine ti poviem všetko, čo si myslím, že by si o nej mal vedieť – ako si danú potravinu vybrať čo najlepšie, ako ju (ne)skladovať, či ako z nej dostať čo najviac hodnoty.

V druhej časti ti predstavím základné pravidlá Kuchyne Pračloveka. Ukážem ti, ktoré nástroje budeš potrebovať na výrobu praľudských pokrmov a ktoré sa ti určite zídu. Poviem ti aj podľa čoho ich vyberať a načo dohliadať pri ich kúpe. Vysvetlím ti základné pravidlá, ktoré ak budeš dodržiavať, tvoje jedlá budú chutiť oveľa lepšie a vyťažíš z nich úplné maximum. Predstavím ti aj 5 základných metód prípravy jedla, ktoré budeme používať.

Tretia časť obsahuje tipy a triky, ktoré uľahčia tvoj život v kuchyni. Dozvieš sa napríklad ako správne narábať s nožom, ako usporiadať chladničku, aby ti potraviny vydržali čo najdlhšie, alebo aj to, ako míňať na jedlo oveľa menej peňazí a zároveň sa stravovať neporovnateľne zdravšie ako väčšina populácie.

V štvrtej časti nájdeš niekoľko tipov na prípravu pokrmov. Nenazval by som ich vyslovene receptami, keďže v nich málokedy vyslovene uvádzam presné množstvo daných ingrediencií. Ku každému ti dám aj nejaké tie tipy na modifikáciu, ktoré ti otvoria oči a ukážu ti, že z viac-menej rovnakých ingrediencií môžeš vytvoriť prakticky nekonečný počet rôznych jedál.

Nauč sa všetko čo v kuchyni potrebuješ – raz a navždy

Kuchyňa Pračloveka ti otvorí oči a naučí ťa, že stravovať sa zdravo vôbec nie je náročné. Naučíš sa pripraviť si úžasné jedlá z minima ingrediencií, na ktoré sa budeš každý deň tešiť a už nebudeš potrebovať žiadne recepty. Dozvieš sa, ktoré potraviny sú pre teba najvhodnejšie a ktorým sa radšej vyhýbať. Skrátka, naučíš sa byť v kuchyni úplne samostatný a to aj keď si doteraz nikdy nevaril.

Pri nákupe tejto publikácie budeš navyše pridaný na špeciálny newsletter “Pračlovek varí”, kde ti budem posielať vždy novú inšpiráciu a tipy, ktoré ešte len čakajú na to aby som ich objavil.

Tak neváhaj a staň sa aj ty praľudsky dobrým šéfkuchárom s pomocou publikácie Kuchyňa Pračloveka.

  • Digitálna (pdf) verzia publikácie Kuchyňa Pračloveka

  • Tlačená verzia publikácie Kuchyňa Pračloveka. + PDF verzia a poštovné zdarma

O autorovi

Marián Černý

Zakladateľ No Will No Skill a NWNS Academy, autor publikácie Princípy Pračloveka

Som moderný pračlovek posadnutý neustálym zlepšovaním samého seba. Či už ide o zdravie, kondíciu, vzhľad, efektivitu práce, výkon mozgu alebo stav mysle, neustále hľadám spôsoby ako ich vylepšiť a zvýšiť tak kvalitu svojho života.

Mojim poslaním je tieto poznatky šíriť do sveta a pomáhať ľuďom byť lepší ako včera - okrem iného prostredníctvom tohto blogu a našej Akadémie. Ak ma chceš spoznať, prečítaj si niečo o mne.